Aquest divendres, 14 de juny (20 hores), la basílica Santa Maria Major de Roma acollirà un concert sobre els bisbes catalana Oliba i Torres i Bages amb la intervenció d’una seixantena de cantaires catalans. El concert Oratori musical Episcopus. Diàleg patriarcal és una obra musical religiosa composta per Monsenyor Valentí Miserachs, amb textos de l’escriptor i gramàtic català, mossèn Josep Ruaix, ambdós del Bisbat de Vic.

El concert serà interpretat pels solistes Albert Deprius (tenor), David Maria Gentile (baríton), Josep Pieres (baix) i Marta Valero (mezzosoprano), acompanyats pel cor de la Capella Liberiana i els cantaires de l’Orfeó Vigatà de Vic, el Cor d’Homes d’Osona, la Capella de Santa Maria de Ripoll, la Coral Ressons de Calaf, la Coral Mare de Déu del Portal dels Prats de Rei i la Coral Collserola de Vallvidrera.

La consellera de Justícia, Ester Capella, i el director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan, assistiran a l’estrena del concert, organitzat pel Bisbat de Vic en col·laboració amb la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia i la Delegació del Govern de la Generalitat a Itàlia.

L’obra representa un diàleg imaginari entre els bisbes Oliba i Torres i Bages, que repassen els 1.500 anys d’història del Bisbat de Vic, l’un des del cim del Montseny i l’altre des del cim de Montserrat, recollint textos de la Bíblia, de la litúrgia, de Verdaguer i de Josep Carner. El compositor Miserachs lliga aquest diàleg entre els dos bisbes amb temes i melodies inspirades en la tradició musical de Catalunya.