Una seixantena de persones van participar, dissabte, al Coll del Lli, al terme de La Vajol (Alt Empordà), per retre homenatge als exiliats i deportats que van creuar la frontera amb França l’any 1939. L’acte es va fer amb motiu del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació i va ser presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella.

Coincidint amb la celebració del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, Capella va subratllar que és necessari “recordar de manera activa” per tal de ser conscients de tot allò que “no volem que torni a passar”. La consellera de Justícia també va recordar que Catalunya “coneix bé l’exili” i que sempre estarà disposada a “estendre la mà a qui ho necessiti”.

El Coll del Lli és el lloc per on, el 5 de febrer de 1939, van travessar la frontera el president Lluís Companys, el lehendakari José Antonio Aguirre, el president de la República espanyola, Manuel Azaña i el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio. També ho van fer centenars de civils i militars.

Durant la commemoració es van llegir textos de Pere Bosch-Gimpera i Carles Pi i Sunyer, complementats amb una interpretació musical d’Ana Ros i Mercè Miró.

Durant el seu discurs, Capella ha subratllat la necessitat de tenir dies com aquest, per recordar “activament” que Catalunya coneix bé l’exili. “Com una manera de fer palès que sempre estarà disposada a oferir la seva ajuda als que la necessitin” ha apuntat.

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) a la Jonquera (Alt Empordà) acull l’exposició ‘Art i exili. Artistes de l’exili català de 1939’. Es tracta d’una mostra comissariada per l’historiador Enric Pujol que permetrà veure la donació d’Abelard Fàbrega al Museu de l’Empordà de Figueres i el fons Josep Narro al Museu Memorial de l’Exili. L’exposició es podrà visitar fins al 14 de juny.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram