Font: ACN

La Fira del Llibre de Buenos Aires s’ha inaugurat amb Barcelona com a ciutat convidada i posteriorment ho ha fet l’estand barceloní. La capital catalana, amb el lema Barcelona, ciutat literària, presenta en el marc de la Fira un total de 120 activitats, 56 autors, un estand de 200 metres quadrats i una gran llibreria, dues exposicions dins del recinte firal i una tercera a la ciutat, així com l’actuació de Sílvia Pérez Cruz durant la Noche de la feria. L’acte inaugural ha viscut moments de tensió durant la intervenció del secretari de Cultura d’Argentina, Pablo Avelluto, quan un grup de persones ha protestat durant tot el seu discurs.
La directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, ha destacat, en declaracions a l’ACN, que la Fira de Buenos Aires és molt important. “Confiem que d’aquí deu anys es pugui valorar que hi ha hagut una abans i un després”. Ha assenyalat que no és només una fira professional, sinó que està oberta al públic en general. “Al final les institucions, som facilitadores perquè tots els professionals es coneguin i el públic conegui la literatura i la il·lustració catalana”.

El comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha assenyalat que les sensacions que tenen és que l’objectiu que pretenien s’està aconseguint i aquest és que l’oferta, la presència, la qualitat i la pluralitat de veus de la Fira fos “representativa de la pluralitat, diversitat i qualitat que hi ha a Barcelona”. Ha recalcat que la finalitat era “fer-se més presents al món llatinoamericà, reafirmar la capitalitat literària editorial de Barcelona i aconseguir que hi hagi més coneixement d’autors joves i menys coneguts a Argentina”. El discurs inaugural l’ha fet Rita Segato.

Un dels moments més tensos de la inauguració s’ha produït durant la intervenció del secretari de Cultura d’Argentina, Pablo Avelluto, quan un grup de manifestants ha intentat interrompre el seu discurs amb pancartes, banderes i càntics. Alguns han protestat per temes educatius i altres, favorables a legalitzar l’avortament. Avelluto ha seguit amb el seu discurs amb les protestes de fons i fins i tot els ha advertit que faria igualment la seva intervenció.

Batallé ha reconegut que les protestes han estat una sorpresa relativa perquè l’any passat, segons li han explicat, va ser més intens. “Tothom ha d’expressar les seves opinions. Al final la llengua i la literatura defensa la llibertat d’expressió”. Subirats ha afegit que això reflexa “la situació en general de polarització i conflicte que es viu a molts països. A casa nostra també passa”.

Durant la Fira, s’organitzaran un total de 120 activitats amb presència catalana. El desplegament de Barcelona a Buenos Aires oferirà també un ventall d’11 activitats en diversos punts de la ciutat, un grafiti literari, concerts a Biblioteques de Buenos Aires amb el cor Trilce i diversos actes al Casal Català de Buenos Aires. Barcelona porta a Buenos Aires 78 convidats, entre els quals hi ha 56 autors, en català i castellà, i il·lustradors, vuit especialistes i 14 artistes.

El participació de la capital catalana a Buenos Aires és un projecte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, la Generalitat i la Fundación El Libro amb el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat valenciana, el Govern d’Andorra, la Fundació Ramon Llull, Acción Cultural Española, el govern de la ciutat de Buenos Aires, el Gremi d’Editors de Catalunya i Editors.cat.

Font: Agència Catalana de Notícies
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram