Font: Arxiu personal

El badaloní Martí Perpinyà ha descobert el primer sistema triple de nanes blanques, una troballa històrica per a la comunitat astrofísica. Als 22 anys, Perpinyà està cursant un màster a Dinamarca després de finalitzar els seus estudis d’Enginyeria Física a la Universitat Politècnica de Catalunya, segons explica L’Independent de Badalona.

Una nana blanca és el que queda després que una estrella de certa dimensió esgoti la seva energia, en forma d’hidrogen, i només romangui un nucli molt més petit però molt dens, que es va refredant amb el temps. Es tracta del fenomen que es produeix al final de la vida de la majoria d’estrelles, inclòs el nostre Sol.

Perpinyà va dedicar el seu projecte de final de grau a investigar nous sistemes binaris i va desenvolupar la feina de camp del seu projecte a la Universitat de Warwick, a Anglaterra, on s’havien dut a terme iniciatives especialitzades en nanes blanques. Al Regne Unit, el badaloní va analitzar les dades del projecte Gaia, una de les missions d’astronomia més importants de l’Agència Espacial Europea (ESA).

La revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, de Londres, una de les publicacions internacionals de referència en l’àmbit de l’astrofísica, publicarà un article sobre el sistema triple, firmat pel badaloní, entre d’altres. A Dinamarca treballa per a una agència científica del govern danès i cursa el màster titulat Earth and Space Physics and Engineering (Física i Enginyeria de la Terra i de l’Espai).