Font: El Cau de la Mainada

Los Angeles és la segona ciutat més poblada dels Estats Units amb més de 4 milions d’habitants només superada per Nova York. A la costa oest del país s’hi aplega el Casal de Catalans de Califòrnia, actiu des de fa gairebé quaranta anys. El Casal no té seu pròpia, però els seus associats es reuneixen periòdicament a l’històric Rancho Domínguez amb l’objectiu de promocionar i divulgar la llengua i cultura catalanes.

Entre les activitats que s’hi fan anualment, destaca el Cau de la Mainada, un agrupament de famílies catalanes i mixtes –membres del casal- que es troben el primer dissabte de cada mes per normalitzar el català entre els seus fills. Les impulsores del Cau de la Mainada son Laia Vicens i Ornel·la Torralba, qui comparteixen amb les seves famílies activitats variades en un entorn de parla catalana. Vicens explica a Exterior.cat que “l’objectiu és que, tot i viure lluny de Catalunya i haver nascut als Estats Units, els nostres fills puguin conèixer i viure les tradicions catalanes”.

Casada amb en Damon, un bomber americà, i mare de tres fills –Marcel, Pol i Nil-, Vicens reconeix que “en la gran majoria de famílies mixtes, els fills parlen anglès perquè així es comuniquen els seus pares”. En canvi, explica Vicens, “a casa, amb els meus fills parlem en català i veuen el Super 3! És una manera d’enriquir-los ja que el meu fill gran estudia en una escola d’espanyol a Los Angeles i el castellà i l’anglès son els idiomes amb qui conviu més hores”. Aprendre i conviure amb català també afavoreix als infants quan passen les vacances a Catalunya i s’han de relacionar amb les seves famílies.

CADA MES EN UN ESPAI DIFERENT

Actualment, quatre famílies mixtes formen part del Casal de la Mainada, tot i que van arribar a ser-ne set. “Los Angeles és una ciutat molt gran. Hi ha famílies que vivim a una hora i mitja de distància i això acaba sent un inconvenient”, apunta Vicens. Les famílies que es mantenen al cau són de ciutats ubicades al sud, més properes entre elles. És el cas de Vicens que, amb la seva família, viu a Long Beach, a poc més de mitja hora de Los Angeles.

Sense una seu permanent, les famílies ofereixen casa seva i es fan torns. “Això permet ser en un espai diferent cada mes, conèixer nous indrets del sud de Califòrnia i passar un dia divertit amb les famílies”, diu Vicens. A banda que els fills impregnin la tradició i costums catalanes,  afegeix que “el Cau ha creat un lligam especial i de gran amistat entre totes les famílies que hi formen part. Tots sempre esperem amb moltes ganes la propera trobada”.

Aquesta activitat es complementa amb d’altres que porta a terme el Casal de Catalans de Califòrnia. Destaquen classes de català -a Los Angeles i Orange County-, concerts, conferències i exposicions en diferents espais del sud de l’estat a l’oest dels Estats Units.