La maquinària electoral torna a estar en marxa després de l’anunci fet pel president espanyol Pedro Sánchez de noves eleccions al Congrés de Diputats i al Senat previstes pel 10 de novembre de 2019. En aquestes eleccions, 244.813 els catalans residents a l’exterior estan citat a les urnes.

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) ha fet pública una guia pel vot exterior per informar als catalans residents a l’exterior dels tràmits i procesos per exercir el vot en aquestes eleccions espanyoles. La FIEC posa a disposició un correu electrònic [email protected] per a qualsevol consulta en relació al procés electoral.

La Oficina del Censo Electoral ha publicat les dades del Cens Electoral de Residents Absents (CERA) que s’utilitzarà en les eleccions al Congrés de Diputats i al Senat espanyols. Fins el 7 d’octubre, els electors residents a l’exterior van poder consultar el cens electoral exposat en ambaixades i consolats i, alhora, van poder fer les reclamacions per a la inclusió o exclusió al CERA.

L’11 d’octubre s’exposarà la resolució de les reclamacions fetes als consoltats i fins el 19 d’octubre es podrà fer la sol·licitud prèvia del vot per correu CERA i ERTA. Del 15 d’octubre al 5 de novembre es durà a terme el termini per enviar el vot per correu al consulat o a l’ambaixada. El dipòsit de vot es farà entre el 6 i el 8 de novembre.

Els catalans residents a l’exterior que no estiguin inscrits al CERA ni a l’ERTA podran exercir el seu dret a vot desplaçant-se a Catalunya i exercir el seu dret a vot com a ciutadà empadronat a Catalunya. O fins el 31 d’octubre es pot exercir el vot anticipat a qualsevol oficina de Correus.