Presentació de l’Aplec internacional a l’aula magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs [Foto: IEI]

L’Aplec internacional de la cultura popular catalana -que impulsa l’Adifolk– aplegarà prop de 700 actuants de més d’una trentena de grups en la 34a edició que tindrà lloc del 26 al 28 d’agost a la ciutat portuguesa d’Elvas. Així ho ha anunciat el president de l’entitat, Ivan Besora, en l’acte de presentació de l’Aplec que ha tingut lloc a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Per segona vegada, l’Aplec ha triat Portugal. Fa 20 anys, va tenir lloc a Lisboa (2002), aquest cop serà Elvas, la ciutat de referència del districte de Portoalegre, a la regió de l’Alentejo. “L’Aplec és la gran mostra de la cultura catalana a l’exterior. Volem que s’hi respiri l’esperit festiu català i que els portuguesos coneguin l’ampli ventall de la nostra cultura”, ha subratllat el president d’Adifolk, Ivan Besora.

Durant tres dies hi haurà una mostra de danses catalanes (esbarts, balls de bastons i gitanes), cercavila, ballades de sardanes, concerts de corals, cantada d’havaneres i una nit de foc. Els grups participants actuaran d’ambaixadors de Catalunya a Portugal. En l’Aplec també és prevista una mostra de danses portugueses.

El president d’Adifolk, Ivan Besora ha volgut donar les gràcies a les colles catalanes participants: “Sense elles l’Aplec no seria possible”

Entre els grups que han confirmat la seva assistència a Elvas destaquen per la seva varietat. Des de la colla gegantera de Balaguer, el grup folk Soca-rrel de Barcelona, la Mulassa de Falset, la colla bastonera del Montserratí o els Falcons de Piera. Besora ha volgut donar les gràcies a les colles participants: “Sense elles l’Aplec no seria possible”.

L’Aplec també serveix per apropar la gastronomia catalana. A Elvas, es farà un tast de caragols, a càrrec de l’Aplec del Caragol de Lleida. “Any rere any, des d’Adifolk treballem perquè l’Aplec tingui més ressò, amb la seva màxima esplendor i qualitat per fer arribar les nostres tradicions arreu del món”, ha subratllat Besora. La presentació ha inclòs la projecció de l’espot publicitari.

L’alcalde d’Elvas, Comendador José Rondaö Almeida ha explicat que “serà un orgull per a nosaltres acollir un esdeveniment tan singular, que també es posarà en valor la història i la cultura d’Elvas”. Unes paraules que ha llegit el vicepresident d’Adifolk, Oriol Ramírez. En l’acte, el regidor de l’Ajuntament de Lleida, Paco Cerdà i la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach han agraït a Adifolk que hagi escollit la ciutat de Lleida per donar el tret de sortida de l’Aplec.

Presentació de l’Aplec internacional a l’aula magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs [Foto: IEI]

34 anys exportant la cultura catalana al món

L’Aplec internacional s’ha convertit en un dels grans esdeveniments de la cultura catalana al món. Des de 1988 i de forma gairebé ininterrompuda (el 2020 es va haver d’ajornar per la pandèmia), Adifolk ha visualitzat la varietat cultural del país arreu.

Després de 34 edicions, l’Aplec s’ha dut a terme en 19 països, dels quals França i Itàlia són, amb 5 edicions, els països on s’ha celebrat més vegades. En el cas de França, a París (1989), Tolosa de Llenguadoc (1991 i 1997), Marsella (1994) i Grenoble (2011). I a Itàlia: Florència (1993), L’Alguer (2000 i 2021), Verona (2013) i Torí (2015).

Fins a sis països comptabilitzen dues estades de l’Aplec: Països Baixos, a Amsterdam (1988) i Haarlem (2005); Alemanya, a Hannover (1995), Frankfurt i Main (2007); Dinamarca, a Copenhaguen (2001 i 2019); Àustria, a Tirol i Innsbruck (1998) i Graz (2004); Suïssa, a Zurich (1990), Lausana (1999) i Luxemburg, en dues ocasions (1996 i 2009), a més de Catalunya, Perpinyà (2016) i Manresa (2018).

La resta han tingut lloc a Brussel·les, Bèlgica (1992); Manchester, Regne Unit (2003); Malmö, Suècia (2006); Tallinn, Estònia (2008); Cracòvia, Polònia (2010); Budapest, Hongria (2012); Timisoara, Romania (2014); Ostrawa, República Txeca (2017); Washington DC, Estats Units (2018).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram