La delegada del Govern català a l’Europa Central, Krystyna Schreiber, durant la seva intervenció [Foto: Govern]

Una representació catalana va participar, diumenge, en un homenatge a les víctimes del feixisme al 78è aniversari de l’alliberament de Mauthausen (Àustria) al mateix camp, avui com a Memorial. Més de 1.400 catalans van morir a Mauthausen i al camp veí de Gusen.

La delegada del Govern català a l’Europa Central, Krystyna Schreiber, va destacar la importància de fer memòria especialment en moments actuals, quan “hi ha democràcies en perill des de l’interior mateix de la democràcia amb l’auge del feixisme, sovint ben dissimulat però molt resistent”.

També va posar de manifest la delicadesa “del present, amb guerres al món, i de nou amb una guerra aquí, a Europa. Pensem que, per desgràcia, els míssils detonen a només uns 900 km d’on som ara mateix”, en referència a la guerra d’Ucraïna. Schreiber ha parlat de “memòria, futur i esperança”.

“Hi ha democràcies en perill des de l’interior mateix de la democràcia amb l’auge del feixisme”, alerta la delegada del Govern català a l’Europa Central, Krystyna Schreiber

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font va dir que “tenim el deure de recordar les persones deportades i els seus compromisos cívics i polítics; i, sobretot, transmetre a les generacions més joves la importància dels valors pels quals van lluitar i fins i tot perdre la vida”.

Un grup d’estudiants de l’IES Manresa van cantar l’Estaca de Lluís Llach a Mauthausen.

L’acte el va organitzar per la delegació del Govern a Europa Central. També hi han assistit el president de l’associació de memòria històrica Triangle Blau Àustria, Pau Argemí; el president de l’associació Amical de Mauthausen, Juan M. Calvo Gascón; el diputat i portaveu adjunt d’ERC al Parlament de Catalunya Jordi Orobitg i el senador Josep Maria Reniu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram