Foto: La innocència, de Lucía Alemany [promocional]

Entre el 18 i el 22 de setembre, el Festival Internacional de Cinema de Nara (NIFF), al Japó, oferirà un focus de cinema català. Comissariat per Lluís Miñarro, es podran veure les obres de Belén Funes, Lucía Alemany, Núria Giménez, Marta Bayarri, Ànnia Gabarro, Diana Toucedo, Meritxell Colell i Lucía Vassallo.

El certamen ha programat cinc llargmetratges dirigits per dones: La hija de un ladrón, de Belén Funes; La innocència, de Lucía Alemany; Les Perseides, d’Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró; Transoceánicas, de Meritxell Colell i Lucía Vassallo; Trinta Lumes, de Diana Toucedo- un curtmetratge Vaca de Marta Bayarri- i un sisè llargmetratge com a part de la competició internacional: My Mexican Bretzel, de Núria Giménez.

El focus mostra alguns dels nous noms d’una generació de cineastes que és eminentment femenina i que ha viscut en els darrers temps l’èxit de Carla Simón, Laura Ferrés, Elena Trapé, Mar Coll, Elena Martín, Roser Aguilar, Neus Ballús o Celia Rico, entre d’altres.

Més enllà de directores i guionistes, aquesta nova generació ve acompanyada de joves productores, com Belén Sánchez (Un Capricho Producciones); Serrana Torres (Intropía Media); Marta Ramírez (Coming Soon); Mireia Graell (Ringo Media) o Patricia Franquesa (Gadea Films).

L’activitat s’emmarca en l’acord de govern existent entre Catalunya i Japó i que s’ocupa de lligams comercials, educació, cultura, turisme, gastronomia o noves tecnologies, entre d’altres àmbits. Hi participen l’Institut Ramon Llull i Catalan Films &TV, la marca de promoció internacional de l’audiovisual català de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).