La comunitat catalana a l’exterior posa en marxa una iniciativa per fer l’acompanyament a estudiants [Foto: Freepik]

La pandèmia està despertant moltes consciències i, al mateix temps, està impulsant noves iniciatives. Fa un mes, Exterior.cat va explicava el cas d’una mare -Maria Assumpció Parés, resident a Figueres- que no localitzava el seu fill Xavier, ingressat per Covid-19 en un hospital de Berlín (Alemanya).

El cas, que es va resoldre en poques hores fruit de les gestions fetes pel web Catalansalmon.com i la delegació del Govern català a l’Alemanya, va generar molta empatia entre la comunitat catalana a l’exterior. Fins al punt que s’ha impulsat el Projecte Aegeus.

“Tot i que ja ho tenia al cap des de feia temps, aquell cas em va llançar a fer-ho”, assegura a Exterior.cat, Judith Aragonès, una enginyera informàtica que viu a Lille, al nord de França. Té 44 anys i 6 fills, i és la impulsora del Projecte Aegeus. El 2011 Aragonès i la seva família van marxar de Catalunya per viure dos anys a Sao Paulo i en suma sis més a terres franceses, a tocar de Bèlgica.

La paraula Aegeus prové del grec i significa protecció. “El projecte té com a finalitat que els estudiants puguin ser acompanyats per famílies padrines de la comunitat de catalans al món, en aquests temps incerts amb tantes restriccions, que els ofereixin un vincle de seguretat i una referència, perquè no es sentin sols lluny de casa. Que acabi formant part d’una família al món”, diu.

“S’ofereix un vincle de seguretat i una referència, perquè no es sentin sols lluny de casa. Que acabin formant part d’una família al món”, diu la impulsora

Aragonès, que està estudiant psicologia per la UOC, afegeix que “estem molt pendents de quines són les conseqüències psicoemocionals derivats de la pandèmia per aquells estudiants catalans que, molts d’ells, viuen sols i amb menys opcions de viatjar uns dies a Catalunya, en les seves residències”.

El projecte no només abraça aquells estudiants que actualment ja estudien a l’estranger, sinó també aquells qui es plantegen fer-ho a curt termini.

Comença la captació

El Projecte Aegeus s’adreça als estudiants universitaris d’arreu del món. Aquells qui busquin informació ho poden fer a través d’un perfil a Facebook que és de caire privat i exclusiu per a padrins i estudiants. Aragonès assenyala que “per motius de privacitat i seguretat, en aquesta pàgina no es publiquen ni noms ni llocs de residència i es recomana que es respecti per preservar la intimitat”.

Per formar part del projecte les persones interessades “han de sol·licitar l’accés al grup, enviant un missatge privat als administradors on indiqui el seu perfil (estudiant/padrí) i lloc de residència. Totes aquestes dades són de caràcter privat i només serveixen per a gestionar l’ingrés al grup i vetllar per al seu bon funcionament”, deixa clar Aragonès.

En un sol mes, més d’un centenar de persones ja s’han associat al projecte, de les quals en formen part més d’una trentena de famílies

En un sol mes, més d’un centenar de persones ja s’han associat al projecte, de les quals en formen part més d’una trentena de famílies dels Estats Units, Nova Zelanda, França, Bèlgica, Regne Unit, Brasil, Mèxic, Itàlia, Alemanya, Escòcia, Irlanda i Marroc.

Mentre les peticions per a exercir de padrins va a tota vela, el ritme de captació d’estudiants va en el camí oposat. “El projecte encara és força invisible, encara no ha tingut el ressò necessari i per això l’estem donant a conèixer. Quan ens posicionem a través de les xarxes socials, els joves arribaran”, subratlla la impulsora.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram