El volum presenta un centenar de receptes que volen recollir el corpus de la gastronomia de Catalunya. Els elements triats són l’arròs, la sopa, el pollastre i el pa amb tomàquet. Sunyer explica que “com a valor afegit el llibre pren consciència de la sostenibilitat i el reaprofitament dels aliments”.
El llibre, però vol ser més que un receptari. Té com a objectiu aprendre a cuinar, però també per entendre la relació de la cuina catalana amb la seva terra. “Amb aquest llibre t’emportes un tros de Catalunya”, admet.
La sallentina resident a Detroit exporta la cuina tradicional catalana als Estats Units en un llibre
Al mateix temps, el llibre combat el fenomen de la globalització: “hem de fer el possible mantenir la nostra identitat en un moment en el qual amb la globalització, la cuina tradicional catalana s’està perdent. Per això, cal reivindicar-la”, subratlla la sallentina.
Sunyer es va llicenciar com a fisioterapeuta, però un accident la va privar de continuar amb aquesta feina. Aleshores, segons confessa, “vaig haver de reinventar-me”. La cuina va passar a ser el seu motor vital. A més de cuinar el llibre, el proper repte de Sunyer és posar en marxa una escola de cuina catalana a Detroit.
La sallentina ja té al cap un segon llibre relacionat amb la cuina: “anirà dedicat a berenars saludables per a nens americans”, avança. Mentrestant, Àpats es presentarà el proper 28 d’abril a Manresa. Als Estats Units encara haurà d’esperar, que canviarà de la primera edició anglesa que ja es pot adquirir a Catalunya.