La sallentina Alba Sunyer viu als Estats Units des de 2008 amb la seva parella [Foto: Javi Paricio]

La sallentina Alba Sunyer (1972), resident a Detroit (Estats Units), ha elaborat un llibre sobre cuina catalana que presentarà als Estats Units durant el dia de Sant Jordi. Porta per títol Àpats -en anglès The Catalan Table– (Llibres Parcir) amb la intenció, segons l’autora, “de trobar una eina de difusió de la nostra cuina, especialment als Estats Units, que no es prou coneguda, al contrari de l’espanyola”. L’autora viu a l’Amèrica del Nord fa gairebé quinze anys.

El volum presenta un centenar de receptes que volen recollir el corpus de la gastronomia de Catalunya. Els elements triats són l’arròs, la sopa, el pollastre i el pa amb tomàquet. Sunyer explica que “com a valor afegit el llibre pren consciència de la sostenibilitat i el reaprofitament dels aliments”.

El llibre, però vol ser més que un receptari. Té com a objectiu aprendre a cuinar, però també per entendre la relació de la cuina catalana amb la seva terra. “Amb aquest llibre t’emportes un tros de Catalunya”, admet.

La sallentina resident a Detroit exporta la cuina tradicional catalana als Estats Units en un llibre

Al mateix temps, el llibre combat el fenomen de la globalització: “hem de fer el possible mantenir la nostra identitat en un moment en el qual amb la globalització, la cuina tradicional catalana s’està perdent. Per això, cal reivindicar-la”, subratlla la sallentina.

Sunyer es va llicenciar com a fisioterapeuta, però un accident la va privar de continuar amb aquesta feina. Aleshores, segons confessa, “vaig haver de reinventar-me”. La cuina va passar a ser el seu motor vital. A més de cuinar el llibre, el proper repte de Sunyer és posar en marxa una escola de cuina catalana a Detroit.

La sallentina ja té al cap un segon llibre relacionat amb la cuina: “anirà dedicat a berenars saludables per a nens americans”, avança. Mentrestant, Àpats es presentarà el proper 28 d’abril a Manresa. Als Estats Units encara haurà d’esperar, que canviarà de la primera edició anglesa que ja es pot adquirir a Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram