Font: Almirall

L’Agència d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, en anglès) ha donat llum verda a la farmacèutica catalana Almirall per a desenvolupar el seu nou medicament -tirbanibulin, també conegut com a ALM14789- contra la queratosi actínica, el precàncer de pell.

El projecte va forjar-se a finals de 2017 quan Almirall i Athenex van formar una associació estratètica per seguir desenvolupant i comercialitzant KX2-391 pel tractament de queratosis actínica i altres transtorns de la pell als Estats Units i Europa, inclosa Rússia.

Amb aquesta llicència, Almirall -amb seu a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat)- s’encarregarà de la comercialització del producte. La farmacèutica catalana oscil·la que la venda de tirbanibulin superarà els 250 milions d’euros.

Les proves es van fer en més de 700 pacients d’una seixantena de centres dels Estats Units. La queratosis actínica es una afecció cutània freqüent, provocada pels danys causats per la llum ultraviolada, que produeix pegats de pell gruixuda, escamosa o amb crostes. Als Estats Units afecta més de 55 milions de persones.