La consellera Alsina, al seu despatx [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Coincidint amb l’obertura de la cimera de l’OTAN, la consellera d’Acció Exterior del govern català, Victòria Alsina, ha assegurat en un article d’opinió a La Vanguardia que “defensar que l’Aliança Atlàntica és una organització útil és un acte de realisme” com ho és “defensar el dret de Catalunya a constituir-se com un Estat si així ho volen els catalans”.

La consellera, a més, ha subratllat que “fer-ho projecta Catalunya com un soci fiable i responsable, compromès amb la seguretat comuna dels seus aliats. No cal ser un Estat per actuar amb mentalitat d’Estat”.

En l’article-titulat ‘Un futur geoestratègic sense complexos’-, Alsina diu que a Catalunya “som antimilitaristes” i “referent en cultura de la pau”. Així i tot, la titular d’Exteriors creu que “no cal confondre, però, antimilitarisme amb una concepció ingènua de les relacions internacionals i de la balança de poder que determina la geopolítica”.

Recorda que el 1986 un 51% dels catalans van votar a favor d’abandonar l’OTAN. “Han canviat molt les coses des de llavors”, diu. I es pregunta: “per què ens incomoda tant, als catalans, parlar de l’Aliança Atlàntica i del seu paper cabdal per al manteniment de la pau a Europa?”.

En el nou context global, la consellera considera que “el pas que han fet Suècia i Finlàndia pot tenir un gran impacte en la fixació de posicionaments, el disseny de polítiques o el rumb institucional d’altres actors o organitzacions” i veu una “oportunitat” que “l’hem d’aprofitar, també, des de Catalunya”.

En l’article, Alsina diu que “la follia i els deliris imperialistes d’un autòcrata” ha aconseguit “unir els aliats occidentals i revitalitzar l’Aliança Atlàntica”. I afegeix que “la invasió il·legal que pateix Ucraïna demostra que l’Aliança Atlàntica és un actor insubstituïble dins del panorama de seguretat continental”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram