El president Illa, aplaudeix el premi Internacional Catalunya 2024, Amin Maalouf [Foto: Arnau Carbonell / Govern]

El president Salvador Illa ha lliurat el 36è Premi Internacional Catalunya a l’escriptor libanès Amin Maalouf, que ha agraït el reconeixement en un acte al Palau de la Generalitat en què ha reivindicat la “reconciliació” entre pobles i la “diversitat cultural”. “És una època fascinant, però que fa por… Un camí estret que ens pot portar al cim, però també fer caure a l’abisme”, ha avisat Maalouf, tot lamentant les guerres a Ucraïna i Gaza. En el discurs final durant l’acte d’entrega del premi, Illa ha destacat els valors “humanistes” de l’escriptor libanès i el llegat de la seva obra “per entendre el món” actual i trobar “un pont entre cultures en temps convulsos”.

A més, Illa ha advertit que les “divisions identitàries” no només “ressonen” en llocs com Gaza: “La nostra societat també està sotmesa al perill del tribalisme, de la por a l’altre i de l’aïllament”. En aquest sentit, el dirigent socialista ha lamentat que els “discursos d’odi hagin trobat representació” al Parlament de Catalunya i ha fet una crida a “desactivar-los”. “Acollir i integrar no posa en risc la identitat, sinó que l’enriqueix. Som i serem terra d’acollida”, ha reblat.

El president Illa destaca els valors “humanistes” de l’escriptor libanès i alerta del “perill del tribalisme”

L’executiu català ha entregat aquest reconeixement a Maalouf per “la seva contribució a la recuperació del diàleg entre cultures i per la seva reflexió crítica sobre el paper d’Europa al món com a defensora dels drets humans”.El Premi Internacional Catalunya, concedit cada any des del 1989, reconeix persones o institucions que han fet aportacions significatives en el camp cultural, científic o humà. Aquest any, s’han presentat 74 candidatures al guardó que està dotat en 80.000 euros.

En una cerimònia aquest vespre al Palau de la Generalitat, amb la presència de representants del món cultural i institucional, Maalouf ha rebut el símbol del premi, l’escultura “La clau i la lletra” d’Antoni Tàpies.

Els perills de l’abisme

Maalouf ha alertat sobre els perills de caure en “l’abisme” si la humanitat segueix enrocada en la “confrontació” i “l’homogeneïtzació”. Per això, ha demanat passar a la “lògica de la solidaritat”, “preservar la diversitat cultural i la dignitat per construir una civilització universal”.

L’escriptor libanès ha recalcat els avenços tecnològics i científics actuals, però ha alertat dels “dilemes” que les noves generacions hauran d’afrontar per fer-los servir de forma moral. Segons ell, la història de la humanitat arribarà a un “punt d’inflexió decisiu” en els pròxims vint o trenta anys.

“La història del món encara no està escrita. Les planes més precioses les escriureu vosaltres”, ha dit referint-se als joves per tancar el seu discurs d’acceptació del premi davant d’un públic d’autoritats i representants del món cultural.

L’obra de Maalouf

Nascut a Beirut el 1949, Amin Maalouf va estudiar Economia Política i Sociologia a la Universitat de Saint-Joseph de Beirut. Després de treballar com a periodista i ser director del diari An-Nahar, es va exiliar durant la guerra civil libanesa a França, A on va continuar la seva carrera periodística. Va ser redactor en cap de la revista Jeune Afrique i va cobrir diversos esdeveniments internacionals importants com la guerra de Vietnam o la revolució de l’Iran, fent reportatges a més de 60 països.

A partir de 1985, es va dedicar exclusivament a l’escriptura i va aconseguir una projecció internacional com a escriptor i pensador. Autor d’obres com “La roca de Tànios” o “El naufragi de les civilitzacions”, Maalouf ha estat àmpliament reconegut.L’escriptor libanès va obtenir el Premi Goncourt el 1993 per Le Rocher de Tanios (La roca de Tànios); el 2005, el Premi Terenci Moix per Òrigines (Orígens); i el 2010, el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres el 2010 per la seva tasca en el foment del diàleg entre Orient i Occident. L’any 2006, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, i entre els anys 2007 i 2008 va presidir un grup de la Comissió Europea de reflexió sobre el multilingüisme. El 2023 va ser escollit secretari vitalici de l’Acadèmia Francesa.

L’escriptor i periodista libanès Amin Maalouf, Premi Internacional Catalunya 2024
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram