El llargmetrage de ficció Matria, opera prima d’Álvaro Gago, tindrà presència a la Berlinale [Foto: Catalan Films]

La 71 edició del Festival Internacional de Cinema de Berlín, la Berlinale, que té lloc de l’1 al 5 de març, compta amb una àmplia presència catalana. Enguany es divideix en una part en línia mentre que al mes de juny se celebrarà el festival presencialment i es projectaran els films seleccionats que ja s’han fet públics.

Catalan films, la marca d’internacionalització de l’audiovisual català del Departament de Cultura (ICEC), ha organitzat un variat programa d’activitats en el marc del mercat en línia per acompanyar, representar i donar conèixer la indústria audiovisual catalana, les darreres produccions catalanes, les possibilitats de coproducció i el territori per l’atracció de rodatges.

Enguany hi ha una important presència de projectes i talent català a les activitats del mercat online, Berlinale Co-Production Market i Berlinale Talents. El projecte de llargmetrage de ficció Matria, opera prima d’Álvaro Gago, produït per Avalon P.C. i Ringo Media, és un dels 35 projectes de llargmetratge de 25 països escollits per a participar al Berlinale Co-production Market.

També hi participarà la productora Alba Bosch (Oberon Media) amb el projecte Los Tortuga, dirigit per Belén Funes. Deu productors emergents presentaran els projectes a coproductors i inversors i rebran assessorament d’experts de la indústria per a posicionar-los al mercat internacional.

Finalment, Berlinale Talents, el programa de desenvolupament de talent i plataforma de networking que selecciona 200 professionals emergents de 65 països d’entre més de 3.000 candidatures, ha seleccionat al director i productor Carlos Pardo (Dvein Films), el muntador Dídac Palou i la directora Pilar Palomero (Las niñas) amb el seu projecte de llargmetratge  La Maternal.

Al festival s’hi han programat dues obres amb presència catalana, ambdues a la secció Forum, que mostra un cinema poc convencional i que obre noves perspectives cinematogràfiques: la coproducció La veduta Luminosa, de Fabrizio Ferraro (Eddie Saeta, Boudu/Passepartout) i l’opera prima del director barceloní Álvaro Gurrea, Mbah Jhiwo/Alma anciana, produïda per Rocío Mesa (My Deer Films).