
L’eurodiputat dels Comuns, Jaume Asens, durant el debat al ple d’Estrasburg sobre l’alto el foc a Gaza [Foto: Unió Europea]
En la carta, l’eurodiputat recorda que la diversitat lingüística és “un desig de molts ciutadans” que “cal fer efectiva dins les institucions”. “El dret a parlar, escriure i ser representants de la nostra pròpia llengua -en aquest cas el català- no és una petició menor, sinó una qüestió de justícia democràtica i de coherència amb els valors fundacionals de la Unió Europea”, indica el dirigent dels Comuns.
Si bé Asens és conscient que el govern espanyol ja ha enviat cartes a Metsola en la mateixa línia i acull “amb satisfacció” les iniciatives dutes a terme, també indica que la realitat institucional li genera “preocupació”. “La proposta de reconeixement oficial del català a la UE porta més de sis mesos bloquejada al Consell sense haver estat debatuda. Aquesta manca d’acció no s’alinea amb la importància que l’Estat espanyol diu atorgar a la qüestió i suggereix l’existència d’una estratègia parcial: permetre l’ús del català al Parlament Europeu mentre s’endarrereix el debat sobre la seva oficialitat plena dins la Unió”, continua.
L’eurodiputat acompanya la missiva amb el llibre ‘A People’s History of Catalonia’, sobre la diversitat lingüística
Asens, en aquest sentit, considera que Metsola té un paper “clau” per encapçalar un pas endavant “tant simbòlic com pràctic” i sosté que el fet de permetre que els eurodiputats s’expressin en català a la cambra és “perfectament viable”.
“No es tracta d’una petició identitària excloent, ben al contrari; és una afirmació d’una Europa unida en la diversitat, una Europa que protegeix no només les llengües oficials dels estats membres, sinó també aquelles com el català, el gallec o el basc, que han perviscut gràcies a la força del seu poble i a la cultura viva de les seves comunitats”, escriu Asens.
La carta conclou amb una petició a Metsola perquè actuï “amb humilitat i fermesa” al voltant d’aquesta qüestió i perquè no deixi el tema “en mans de la invertasa i de calendaris dilatats”. “Porti-la a la taula, cerqui una solució i converteixi aquest moment en un pas significatiu per a la democràcia europea”, resumeix.