
Foto: Barcelona Comerç
Una delegació de Barcelona Comerç ha assistit a la reunió organitzada per l’Institut de Retail Europeu (IRE) i el Parlament Europeu per avaluar la situació del sector retail en els estats membres i abordar les seves principals demandes. La trobada ha comptat amb la participació de parlamentaris de l’intergrup SME Connect, encarregat de canalitzar les peticions de les pimes en el marc legislatiu de la UE, així com de representants de diverses cooperatives i associacions de comerç independent europeu. Barcelona Comerç ha estat l’única entitat del nostre país participant.
Durant la reunió, la directora de l’IRE, Else Groen, va exposar davant els parlamentaris europeus les principals demandes dels autònoms i pimes del retail, destacant la necessitat d’establir normes que garanteixin una competència equitativa entre petites i mitjanes empreses i els grans grups de distribució. A més, va subratllar la urgència de reduir la càrrega burocràtica que asfíxia al comerç local.
“És insostenible que l’1% de les empreses europees imposin el ritme i el contingut de les regulacions que hem de complir el 99% restant de pimes i micropimes”, diu el president Pròsper Puig
“És insostenible que l’1% de les empreses europees, representades per grans indústries, imposin el ritme i contingut de les regulacions que hem de complir el 99% restant de pimes i micropimes, generant-nos, a més, una càrrega administrativa desproporcionada”, denuncia el president de Barcelona Comerç, Pròsper Puig. A més, adverteix com la transposició de directives europees a nivells legislatius nacionals i regionals està augmentant encara més la càrrega reguladora, afectant especialment el petit comerç i els oficis tradicionals.
En resposta, els parlamentaris presents es van comprometre a treballar per reduir i simplificar les normatives europees amb l’objectiu de fomentar la creació de riquesa i ocupació en un context geopolític complex, marcat per la competència amb els Estats Units i la Xina. A més,
Else Groen, va posar, també, l’accent en la necessitat d’impulsar la formació en el sector i promoure mecanismes que facilitin el relleu generacional en el comerç local, tal com Barcelona Comerç reclama des de fa temps.
Candidatura de Barcelona a Capital Europea del Comerç de Proximitat
Durant la seva estada a Brussel·les, la delegació de Barcelona Comerç, encapçalada pel seu president, Pròsper Puig, acompanyat de Sergio Moral, Reyes de la Corte i Jordi Arias, tots membres de la junta directiva de l’entitat, Alfons Barti, el seu director i Josep Xurigué, director adjunt, va dur a terme una intensa agenda de reunions per promoure la candidatura de Barcelona com a Capital Europea del Comerç de Proximitat, CECP. En aquesta ronda de trobades, van comptar amb el suport del secretari general de Vitrines d’Europe, Salva Vendrell, també present a Brussel·les.
La delegació es va reunir amb eurodiputats, representants de Eurocities – la xarxa europea de ciutats – i amb la Delegació del Govern de la Generalitat davant la UE, als qui van traslladar les necessitats del comerç de proximitat europeu i la importància de continuar consolidant en l’agenda europea, la CECP.
El projecte, ja aprovat, es troba actualment en fase de licitació per seleccionar l’ens gestor responsable de triar les tres localitats – una gran capital, un municipi mitjà i un municipi petit – que acolliran simultàniament la primera edició de la Capital Europea del Comerç de Proximitat, en 2026, i a la que Barcelona aspira, després que Barcelona Comerç impulses davant del Parlament Europeu la creació d’aquesta Capitalitat.
Pròsper Puig, president de Barcelona Comerç: “Per Nadal la gent aposta per la presencialitat i el comerç de proximitat”