
Els tinents d’alcalde de Barcelona i de Shangai, Jordi Valls i Hua Yuan [Foto: Ajuntament de Barcelona]
Juntament amb la cerca d’aliances per afavorir l’aterratge d’inversions i la col·laboració econòmica, la delegació de Barcelona consolidarà també les relacions de diplomàcia institucional amb les dues ciutats xineses amb més pes econòmic i teixit productiu i d’innovació després de la capital, Pequin.
Valls ha assegurat que Barcelona “vol ser la porta d’entrada de les empreses i els inversors asiàtics no només a Espanya, sinó al Sud d’Europa”
Valls ha assegurat que Barcelona “vol ser la porta d’entrada de les empreses i els inversors asiàtics no només a Espanya, sinó al Sud d’Europa i amb aquest viatge donem un nou impuls a aquesta estratègia que la ciutat ja ve treballant des de fa temps tant amb empreses com amb institucions xineses”; per fer-ho, ha afegit, “és clau consolidar també la connectivitat intercontinental amb Àsia, un àmbit en què s’ha avançat molt en el darrer any, en el marc del CDRA” .
Precisament, només aterrar a Shenzen, la delegació assistirà al primer aniversari del vol directe Barcelona-Shenzhen de l’aerolínia Shenzhen Airlines. Aquesta va ser una de les rutes de nova creació que es van impulsar des de l’Ajuntament a través del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) i que actualment opera amb tres vols setmanals. A partir d’aquest 27 d’agost, a més, es recupera el vol directe d’Air China entre Barcelona i Shangai, amb tres freqüències setmanals.
Shenzhen, motor industrial, tecnològic i financer de la Xina
A Shenzhen, Valls es reunirà amb el tinent d’alcalde de l’àrea d’economia, Luo Huanghao i mantindrà trobades amb altres entitats com l’Associació Indústria i Comerç de Shenzhen a Espanya. Barcelona i la ciutat xinesa estan agermanades des del 2021. Shenzhen és un dels motors industrials, tecnològics i financers de la Xina, és ciutat puntera en l’electrònica i altres sectors d’alta tecnologia. La connectivitat i la mobilitat elèctrica interior és un altre dels sectors de desenvolupament destacats, i actualment el 100% del transport públic i el 40% dels vehicles particulars són elèctrics.
La delegació de Barcelona podrà conèixer de primera mà alguns dels projectes emblemàtics de la ciutat, com el sistema municipal de càrrega de vehicles. També es visitarà el Centre de comandament i monitoratge de la gestió de l’emergència i alerta d’aquesta ciutat, que ha passat dels 3 milions de persones a mitjans de la dècada dels 90 als 20 milions de residents en l’actualitat. Barcelona té interès a ser la porta d’entrada al mercat europeu per a empreses de Shenzhen del sector digital i audiovisual, la indústria 4.0, la salut i la biotecnologia.

Una de les zones tecnològiques de la ciutat de Shenzhen [Foto: Freepik]
Shanghai, innovació tecnològica
La delegació municipal arribarà dijous 11 de juliol a Shangai, on el tinent Jordi Valls també tindrà una reunió bilateral amb el seu homòleg de l’àrea d’economia, Hua Yuan. Shangai és una de les ciutats amb les quals Barcelona treballa de manera prioritària compartint experiències i explorant col·laboracions des del 2001, quan es va signar oficialment l’acord d’agermanament entre ambdues ciutats.
L’objectiu d’aquesta missió és explorar les oportunitats de col·laboració tant institucional com empresarial en els àmbits de la innovació tecnològica, amb especial interès per sectors considerats estratègics per Barcelona com les àrees de digitalització, la sostenibilitat i la connectivitat (IoT) i la mobilitat elèctrica.
En aquest context de relació es visitarà l’empresa de mobilitat elèctrica Chery Technology Center (CTCS). Chery i l’empresa catalana Ebro Motor han creat l’empresa mixta que a finals d’any començarà a fabricar a la Zona Franca de Barcelona el primer vehicle xinès que surt íntegrament d’una línia de producció europea.
També hi ha programada una visita a un dels parcs empresarials de ciència i tecnologia més importants del país, el Zhangjiang Science City, especialitzat en els sectors dels semiconductors i microelectrònica, farmacèutica i ciències de la vida. Actualment és el centre neuràlgic del sector de fabricació de xips al país asiàtic.
Air China recupera la ruta directa entre Barcelona i Shanghai