L’alcalde Collboni durant la reunió de treball ‘Europa Pròxima’ [Foto: Ajuntament de Barcelona]

L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat la creació del grup de treball ‘Europa Pròxima’ per enfortir el paper de les ciutats dins l’arquitectura institucional i els processos de presa de decisions de la Unió Europea (UE). L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit la reunió inaugural d’aquest grup, que compta amb la coordinació del CIDOB i la Fundació Catalunya Europa.

Collboni ha agraït la tasca a la vintena d’experts internacionals i representants institucionals de referència, a qui s’ha encarregat elaborar propostes concretes i viables per reforçar la veu institucional i política de les ciutats a escala europea, tant en l’àmbit estructural, com en habitatge, acció climàtica i innovació i competitivitat.

L’alcalde de Barcelona ha afirmat que busquen el reconeixement de les institucions europees perquè les ciutats siguin “actors essencials” tant en la definició com en la implementació de solucions als reptes globals. Collboni ha assegurat que Barcelona exercirà la seva veu i responsabilitat per liderar l’Europa de la proximitat i ha afirmat que quan la capital catalana parla, se l’escolta. Ha dit que ara és l’hora que les grans ciutats prenguin la paraula “perquè són autèntics baluards democràtics en un moment de regressió, on es volen desconstruir els principis fundacionals de la UE”.

La iniciativa Europa Pròxima està formada per una vintena d’experts i representants institucionals

La directora de la Fundació Catalunya Europa, Dolors Camats, ha recordat que Pasqual Maragall deia que Europa comença al carrer de cada ciutadà i ha afegit que amb això volia dir que les ciutats són la primera i millor línia de defensa davant dels grans reptes actuals d’Europa. Per això, ha animat els experts a ser “valents i creatius, a tenir el coratge de qüestionar l’status quo, com va fer Maragall”, ja que ha asseverat que defensar el paper central de les ciutats a Europa “és defensar una Europa més lliure, justa i democràtica”.

El director del CIDOB, Pol Morillas, ha apuntat la importància de donar veu a les ciutats perquè són les primeres que han de donar resposta als problemes dels ciutadans.

Un grup d’experts

Foto: Ajuntament de Barcelona

Els objectius principals del grup de treball són analitzar críticament i de forma constructiva el rol actual de les ciutats en la governança europea, formular propostes concretes i viables per enfortir la seva influència institucional i política i contribuir a una visió d’una Europa pròxima que reforci la dimensió local del projecte europeu.

Entre els seus membres hi ha experts en ciutats i governança europea, representants de xarxes de ciutats, ajuntaments, acadèmics i persones amb experiència en l’àmbit de les polítiques de cohesió. A més, hi ha experts en els tres àmbits temàtics identificats com a reptes. Algunes d’aquestes persones són l’exconseller Andreu Mas-Colell; la geògrafa Mireia Belil; la secretària general de Housing Europe, Sorcha Edwards o el secretari general d’Eurocities, André Sobczak.

El resultat serà un informe final amb recomanacions i una agenda d’incidència que servirà de referència per a les polítiques europees de les ciutats, en particular la de Barcelona.

El treball culminarà amb la publicació d’un informe el març del 2026 que nodrirà l’estratègia europea de l’Ajuntament de Barcelona, i, en la mesura que la vulguin adoptar, d’altres ciutats i xarxes de ciutats implicades en el grup de treball.

Collboni lidera una iniciativa europea per mobilitzar 300.000 milions anuals contra la crisi d’habitatge
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram