Barcelona és el primer ecosistema del coneixement del món en ser reconegut com a membre de la Xarxa de Solucions pel Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (SDSN). SciTech DiploHub (Barcelona Science and Technology Diplomacy Hub) representa l’ecosistema de la ciutat en aquesta iniciativa multilateral que té com a objectiu mobilitzar el coneixement científic per avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La Xarxa de Solucions pel Desenvolupament Sostenible, SDSN per les seves sigles en anglès, és una iniciativa global llançada sota l’auspici del Secretari General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Es fonamenta en la idea que els centres de coneixement, en col·laboració amb l’ONU i el món empresarial i institucional, poden ser impulsors d’un canvi global basat en objectius.

La seva missió és mobilitzar l’experiència i els recursos tècnics i científics de l’àmbit acadèmic, de la societat civil i del sector privat, aportant solucions per a un desenvolupament sostenible a nivell local, nacional i internacional.

Barcelona esdevé el primer ecosistema del ciència, tecnologia i innovació del món en ser reconegut com a membre de SDSN, que fins ara incorporava exclusivament universitats, centres de recerca i altres institucions acadèmiques a títol individual.

QUÈ SUPOSA?

Participar en la SDSN permetrà a Barcelona i les seves institucions treballar conjuntament amb d’altres
organitzacions científiques i agències de les Nacions Unides, amb l’objectiu que la ciència i tecnologia de la capital catalana contribueixin efectivament a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i a l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic, mitjançant la formació, la recerca, l’anàlisi de polítiques públiques i la cooperació internacional.

El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, aquest anunci “amb aquesta nova col·laboració potenciem i connectem els actius científics i tecnològics de les universitats, startups i centres de recerca de Barcelona amb els alts nivells de decisió política, l’acció diplomàtica i la cooperació internacional per assolir un futur més sostenible. Aquest és el paper de la diplomàcia científica”.

Guido Schmidt-Traub, director executiu de SDSN, explica que “tenim el mandat de crear una xarxa d’institucions del coneixement que promoguin un futur sostenible arreu del món. Estem encantats de poder comptar amb Barcelona i SciTech DiploHub a SDSN i treballar des d’ara plegats per a la consecució de l’Agenda 2030 de l’ONU”.

Aquest reconeixement per part de les Nacions Unides a Barcelona i la seva diplomàcia científica té lloc després de que l’any passat l’ecosistema del coneixement català assumís un paper protagonista en la Conferència Anual de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25) i al Fòrum Mundial de la Ciència (WSF) que organitza la UNESCO, on fou la primera ciutat en ser convidada a participar-hi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram