La trobada és oberta a tota la ciutadania, siguin o no membres de l’àmbit acadèmic, i l’edició d’enguany pretén analitzar el paper d’Àfrica en la constitució d’una societat planetària inclusiva, real i diversa. Tot plegat, des d’una perspectiva interdisciplinària que abasten les relacions internacionals, l’economia, la història, la sociologia, l’antropologia i la filosofia.
El programa, tot i que encara provisional, ha donat a conèixer les primeres veus que participaran en la cita. Pel que fa a la ponència inaugural, l’oferirà l’escriptora i activista Tsisi Dangarembga i durà el nom “Àfrica davant el decolonialisme. Una mirada de dona”. Quant a la resta de conferències, tractaran àmbits com la política, l’ecologisme, l’esport, la llengua, l’educació o el patrimoni cultural africà.
La primera edició del Congrés d’Estudis Africans va tenir lloc a Madrid el 1991 amb l’objectiu de dinamitzar les relacions de recerca, docència i transferència de coneixement sobre les societats africanes entre centres i equips portuguesos i espanyols, així com amb els seus socis i sòcies a l’Àfrica, un objectiu que es manté en l’actualitat. L’any 2004 Barcelona també va ser seu del Congrés, que alterna cada dos anys entre universitats de l’Estat espanyol i Portugal.
Estudiants alemanys participen en una trobada a l’Espai Línia promoguda per Catalunya Internacional