Foto: El conseller Bernat Solé ha inaugurat del 25è aniversari del Procés de Barcelona [Generalitat]

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha assegurat que “l’acció exterior que més ens apel·la és la mediterrània, perquè és la més propera i la més coherent per a Catalunya com a país”. Ho ha en la inauguració del 25è aniversari del Procés de Barcelona (1995), que promou la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).

“Mediterrani és futur”, ha reblat el conseller, qui ha afegit que “parlar de Mediterrani vol dir parlar de drets humans i de justícia social, perquè tothom ha de tenir els mateixos drets i oportunitats independentment de a quina de les dues ribes hagi nascut”. També ha remarcat que “Mediterrani vol dir també cooperació i solucions col·lectives”.

Solé ha reivindicat “el 25è aniversari d’un projecte col·lectiu que ens ha de servir de guia pel futur. La Declaració de Barcelona, de novembre de 1995, va suposar l’inici de la cooperació euromediterrània i va situar el Mediterrani al centre com un espai de pau, de prosperitat i progrés”. La Declaració de Barcelona va ser, de fet, l’avantsala de la creació de la Unió pel Mediterrani, l’any 2008, i que té seu a Barcelona.

L’any 1995 va néixer l’anomenat Procés de Barcelona, un projecte col·lectiu per reforçar la cooperació i el diàleg entre la Unió Europea i els països de la conca mediterrània. La Declaració de Barcelona va constituir un pas decisiu cap a la consolidació de l’associació euromediterrània i la posterior creació de la Unió pel Mediterrani, l’any 2008.

“Avui renovem aquest esperit mediterrani amb tot el compromís”, ha subratllat Solé. “Commemorar aquests 25 anys significa tornar a l’esperit de Barcelona, un esperit que s’ha de traduir en compromisos i accions. Que s’ha de traduir, sobretot, en futur”, ha conclòs.

CICLE ‘DIÀLEGS MEDITERRÀNIA +25’

El cicle ‘Diàlegs Mediterrània +25’ ofereix un seguit de converses i webinars que s’allargaran fins a l’octubre. L’objectiu és apropar el projecte mediterrani a la ciutadania, promoure els intercanvis entre actors del nord i del sud, i alhora proposar idees per una nova agenda mediterrània a Europa.

El primer ha estat dedicat a la digitalització de les petites i mitjanes empreses mediterrànies: un camí cap al desenvolupament de la innovació en època post-Covid19. Ha abordat un dels reptes més rellevants per a la regió i posant de relleu la digitalització com a eina de creixement inclusiu i de prosperitat en un moment complex de recuperació econòmica i social.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram