Foto: L’exconseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va dimitir el març passat [ACN]

L’exconseller d’Acció Exterior Alfred Bosch ha assegurat que no va “ocultar” ni “encobrir” el presumpte cas d’assetjament sexual a la conselleria perpetrat pel llavors cap de gabinet Carles Garcias perquè desconeixia que hi hagués cap “fet denunciable”. En una compareixença telemàtica a la Comissió d’Afers Institucionals al Parlament, Bosch ha apuntat que va dimitir per assumir la “responsabilitat política”.

Ha admès “errors de gestió” i “equivocacions polítiques” però ha dit que no es considera “culpable”. El republicà s’ha mostrat partidari que el cas arribi “fins al final” a la via judicial i ha afirmat que col·laborarà perquè es “restitueixi la dignitat de les persones afectades pel cas”.

Bosch ha defensat que va dimitir com a conseller perquè se li van “escapar” els fets produïts a la conselleria i que va prendre la “màxima” mesura que podia fer, malgrat que va ser “molt dolorosa humanament i políticament”. “Jo vaig dimitir per una cosa que no havia fet, per unes accions que jo no vaig perpetrar. Vaig dimitir per l’assumpció d’unes responsabilitats polítiques”, ha concretat durant la comissió.

Bosch ha al·legat que com a home de la seva generació no està “prou format” en qüestions per combatre els assetjaments sexuals i ha dit que s’ha posat en contacte amb serveis perquè l’ajudin a “capacitar-se” en aquesta temàtica.

L’exconseller ha defensat que el cessament a Carles Garcias el va ordenar per les complicades relacions laborals que tenia l’excap de gabinet per un excés de pressió cap els treballadors, abans de ser coneixedor dels presumptes assetjaments sexuals. En un primer moment, l’exconseller ha dit que va plantejar una reubicació perquè Garcias no havia tingut “problemes laborals” en altres àmbits però que finalment no es va materialitzar. Així, ha dit que si hagués tingut coneixement de l’assetjament “hagués actuat d’una altra manera”.

L’extitular d’Exteriors ha dit que no va activar el protocol intern de la Generalitat contra l’assetjament perquè no tenia “indicis” dels fets denunciables. Ha descartat valorar el protocol intern d’ERC que es va activar per no tenir cap càrrec dins el partit.

Bosch ha assegurat que d’aquest cas se’n pot derivar un “major coneixement” del protocol de la Generalitat. També ha demanat que es desvinculi el cas d’assetjament amb el seu paper al capdavant del Departament d’Acció Exterior.

Després de la primera intervenció dels grups parlamentaris, l’exconseller ha lamentat sentir-se acusat d’haver encobert o ocultat el presumpte delicte produït per l’excap de gabinet. Per això, ha dit als diputats que si l’acusaven directament l’obligarien a querellar-se contra ells.

CRÍTIQUES DES DE L’OPOSICIÓ

Al seu torn, els grups parlamentaris han lamentat que l’exconseller redactés una publicació a Twitter d’agraïment a l’excap de gabinet quan aquest va ser cessat i que assistís a una festa de comiat organitzada pels treballadors de la conselleria. Bosch ha tornat a defensar que no coneixia els fets “tant greus”. “Puc ser una persona que no gestiona prou bé, que se’m poden escapar coses. Però el que no sóc es un suïcida ni un inconscient”, ha apuntat.

Cs i bona part de l’oposició ha criticat que Bosch provés de recol·locar l’excap de gabinet i han lamentat que la denúncia arribés abans a ERC que a la pròpia administració catalana. El PSC ha posat en dubte que Bosch decidís el cessament i ha dit que ERC “el va obligar”. També han posat en dubte que no conegués l’actuació de Garcias si era “un col·laborador molt proper”.

La CUP li ha retret “manca d’atenció” i de “dedicació” mentre que CatECP ha dit que passaria a la història com el conseller que no havia activat el protocol de la Generalitat. El PPC ha dit que Bosch n’és responsable per “omissió” i que és “encobridor”.

Des d’ERC han lamentat que no s’activés el protocol de la Generalitat i han aplaudit la dimissió de Bosch “perquè hi ha hagut coses no s’han fet bé”. Han defensat que el protocol d’ERC es va iniciar d’ofici pel propi partit.

JxCat ha demanat que es facin públiques les conclusions de la investigació interna del cas i ha lamentat que des del departament que es dedica a la transparència hagin ocultat el cas. També han dit que “aprofitar-se” d’un càrrec públic per “amagar informació” que pot acabar sent un delicte “també és una forma de corrupció”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram