Font: Gent i Terra

La delegació del Govern davant la Unió Europea projectarà, aquest dimarts 26 de març (18.30 hores, a l’Espai Catalunya Europa (Rue de la Loi / Wetstraat, 227) de Brussel·les, el documental The Catalan Clash (El Xoc) amb la presència del jove cineasta Enric Vilageliu. El documental recull els fets històrics succeïts des de les sessions parlamentàries del 6 i 7 setembre, en les quals es va aprovar la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república. A més, de les diferents mobilitzacions de signe divers al carrer que van tenir lloc abans i després d’un referèndum que l’Estat espanyol no va aconseguir impedir, així com les que es van produir fins a la proclamació de la república.

La mobilització popular que es va viure als col·legis electorals d’arreu del país durant l’1 d’octubre se centre al film en el centre de votacions de Santa Eulàlia de Ronçana, mentre que les manifestacions al carrer durant l’aturada del 3 d’octubre, en protesta per les càrregues policials als votants del referèndum, se segueixen des de Granollers. La pel·lícula –majoritàriament en català– s’ha subtitulat al castellà, el francès i l’anglès amb la voluntat de projectar-se més enllà de les terres de parla catalana.

El documental, dirigit pel jove cineasta Enric Vilageliu, i que ha produït el periodista Vicenç Relats , no conté entrevistes. Tampoc compta amb una veu en off, sinó que la veu és una seqüència de tots els fets. De la mà dels seus protagonistes: d’Carles Puigdemont a Mariano Rajoy, de Carme Forcadell a Carlos Carrizosa, d’Anna Gabriel a Xavier Garcia Alviol, d’Albano-Dante Fachin a Joan Coscubiela.

L’octubre passat, el documental es va projectar al Centre català de Lausana-Ginebra amb la presència del director Enric Vilageliu i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, exiliada a Suïssa, qui van participar en un fòrum posterior a la projecció del documental. A més, va ser distingida al Switzerland International Film Festival amb el premi al millor documental, a finals de l’any passat.