El rector de la universitat, Quim Salvi, n’ha fet valdre “l’aposta a favor dels drets humans i de l’educació per la convivència”. En aquest senti, Lönroth ha dit que transmetre aquests valors a les noves generacions es important perquè “es necessiten models que defensin la compassió, el respecte i la veritat, en un món amb líders no ho respecten”. “La mentoria és esperança”, ha afegit.
Desenes de persones han acudit aquest dijous al migdia a la sessió acadèmica d’investidura de Carina Sild Lönroth, que s’ha celebrat a l’Aula Magna Modest Prat al campus del Barri Vell i ha estat presidida pel rector de la UdG, Quim Salvi. Lönroth és fundadora del projecte Näktergalen (Rossinyol en català) a la Universitat de Malmö el 1997, que treballa en la mentoria d’infants i adolescents d’origen migrat a diferents països d’Europa i Àfrica i que ha inspirat el Projecte Rossinyol a la UdG.
L’investigador Òscar Prieto-Flores, que coordina el Projecte Rossinyol a la UdG des del 2007 i que ha estat el padrí de la doctoranda, ha arrencat el torn d’intervencions llegint l’elogi dels mèrits. Ha destacat que aquesta mentoria “no només afavoreix els infants, sinó que també beneficia la societat”, en línia dl que també ha expressat Lönroth. Prieto-Flores ha desgranat durant el seu discurs la vida i la trajectòria de la investigadora Lönroth que, ha dit, també té orígens migrats i ha dedicat la major part de la seva carrera professional a la integració social.
La professora sueca és fundadora del projecte Näktergalen (Rossinyol en català) que es basa en la mentoria de menors d’origen migrat
Durant la seva intervenció, la professora sueca Lönroth -que ha assistit presencialment a l’acte d’investidura- ha agraït el reconeixement. “Estic profundament agraïda”, ha dit en anglès. Sobre el projecte, la professora ha explicat que “la mentoria és clau per a construir futur” i per “millorar la qualitat de vida dels ciutadans”, millorant la convivència. Així mateix, ha manifestat que “cal salvaguardar els principis democràtics i per a una societat oberta i inclusiva”.
Per últim, el rector ha elogiat “l’aposta a favor dels drets humans inalienables i de l’educació com a arma indestructible per a la convivència” de la doctora honoris causa. Segons ha dit, “és molt necessària en un món tan radicalitzat amb posicions extremistes, en què hi ha obert un debat sobre la immigració”.
L’acte també ha comptat amb la presència d’Assumpció Vila, presidenta del Consell Social, i Cristina Sánchez Miret, secretària general, així com de diferents membres del Projecte Rossinyol de la Universitat de Girona. La mezzosoprano Susanna del Saz ha amenitzat l’acte interpretant diverses peces musicals, acompanyada del pianista Joan Sadurní. La més destacada ha estat la famosa ‘Rossinyol, que vas a França’, en una picada d’ullet al projecte.
Qui és Carina Sild Lönroth
Carina Sild Lönroth ha treballat durant quaranta anys a la Universitat de Malmö (Suècia), on inicialment en va ser professora fins que va fundar el projecte Rossinyol (Näktergalen en suec) el 1997. La seva tasca en els darrers anys s’ha centrat a treballar, juntament amb altres universitats europees i governs, en el desenvolupament de la International Nigthingale Network.
Es tracta d’un projecte en xarxa que ha liderat fins a l’actualitat, promovent el rol actiu dels estudiants universitaris i les universitats en la inclusió de la població nouvinguda. El seu darrer llibre, que es publicarà aviat, s’anomena ‘Mentoria-Trobades humanes i els seus efectes’.
Aquest no ha estat el primer reconeixement que ha rebut Carina Sild Lönroth per la seva tasca professional i humana. De fet, ja és doctora honoris causa per la Universitat de Karlstad (Suècia) i també se li ha estat mereixedora de la Swedish Royal Society Pro Patria Gold Metal, entre d’altres.
La Universitat de Girona lidera un projecte internacional per a enfortir l’educació arreu del món