Foto: Associació Catalans de Roma

Roma és una de les destinacions europees més escollides pels catalans i catalanes a l’hora de viatjar. També ho és per a viure-hi. Catalans a Roma és l’associació que aplega la majoria de catalans que resideixen a la capital d’Itàlia. Dos dels catalans que fa més de 30 anys que viuen a Roma son els filòlegs Isabel Turull i Rafel Hidalgo, presidenta i vocal de l’associació, respectivament. “La presència de catalans a Itàlia ve de molt lluny. A Roma sempre hi ha hagut una vinculació associativa de catalans en l’àmbit religiós, però des de fa molts anys vam tombar-ho cap a una associació més laica, lúdica i oberta als ciutadans”, explica a l’Exterior.cat, Turull.

Llicenciada en filologia clàssica per la Universitat de Barcelona (1984), Isabel Turull és professora de català a la Universitat la Sapienza de Roma. Durant la seva etapa com a docent, ha publicat diversos treballs sobre didàctica i sobre gramàtica comparada italià-català. En aquest sentit, la presidenta reconeix que “la meva vinculació amb la cultura fa que, sovint, les activitats des de l’Associació siguin presentacions de llibres, xerrades o projeccions de pel·lícules per apropar la llengua i la cultura italianes als catalans i italians a Roma”.

El cas de Rafel Hidalgo és similar. Nascut al barri de les Corts, de Barcelona (1953) va traslladar-se a Itàlia per motius laborals a través d’una beca un cop llicenciat de filologia italiana. Treballa des de fa més de 30 anys a l’Instituto Cervantes de Roma com a professor de castellà. Hidalgo reconeix a Exterior.cat que “des que havia vingut a viure a Itàlia que no havia tingut massa relació amb la comunitat catalana fins que Isabel Turull em proposar formar part de la junta de l’Associació Catalans a Roma”.

RELLEU GENERACIONAL

Des de fa dos anys, l’associació ha fet un pas endavant i ha reforçat la seva presència a la capital italiana. Turull assegura que “hem passat èpoques de tota mena, però recentment, l’associació ha revifat fruit d’un relleu generacional descatat”. L’associació compta amb una nova fornada de famílies joves amb canalla que han apuntalat un calendari d’activitats més continuat. Són famílies mixtes que volen que els seus fills i filles coneguin la llengua i cultura catalanes.

Dins l’associació s’ha creat la branca La Mainada de Roma, un grup amb finalitats culturals de nens i nenes de parla catalana de la capital italiana i pobles dels voltants. Turull assegura que “la presència de famílies i, sobretot, canalla fa que l’associació tingui present, però sobretot, futur”. L’associació celebra, juntament amb La Mainada de Roma, les tradicions de Sant Jordi, Sant Joan, Tots Sants, i d’altres. La comunitat catalana a Roma té un lligam estret amb la delegació del Govern a Itàlia i el delegat Luca Bellizzi ha participat en activitats de l’associació.

UN ESPAI SETMANAL RADIOFÒNIC

Una de les pecularitats que reforcen el missatge de l’associació Catalans a Roma és la ràdio per internet. L’11 de setembre de 2018 es va inaugurar Ràdio Catalunya Itàlia, amb un programa adreçat a la població italiana. L’espai s’emet els dimarts, a les 20.00 hores, a càrrec de Rafel Hidalgo sota la producció tècnica de Massimiliano Morgante. Hidalgo explica que “busquem apropar Catalunya a la comunitat italiana des de molts àmbits: literari, musical, esportiu… Un calaix de sastre que ens permet oferir qualsevol activitat catalana d’interès”. Durant aquest primer mig any, l’exconseller Lluís Puig, el cantant Lluís Llach o el delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizzi han participat en el programa.

Un altre lligam entre Catalunya i Itàlia és el Barça. A Roma, l’associació de catalans i la Penya Blaugrana Roma fa que comparteixin seu al número 643 de la Via Nomentana de la capital italiana. En la darrera visita del Barça a Roma en partit corresponent a la Lliga de Campions de futbol, el directiu del FC Barcelona, Josep Ramon Vidal-Abarca va compartir una trobada amb una cinquantena de barcelonistes residents a Roma, encapçalats pel president de la penya, Massimiliano Morgante i la presidenta de l’Associació de Catalans a Roma, Isabel Turull. Com en moltes ciutats arreu del món, la comunitat catalana conviu molt estretament lligada al barcelonisme. A Roma, també.