El port de Barcelona és el punt de partida de les exportacions catalanes [Foto: Port de Barcelona]

Amb 12.878,07 milions d’euros i un augment del 12,34% en valor i un 10,12% en volum respecte l’any anterior, el sector agroalimentari bat el seu rècord d’exportacions i es manté com a motor de l’economia catalana. Per segon any consecutiu, Catalunya lidera les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol, per sobre d’Andalusia, que fins el 2020 havia ocupat aquesta posició. De fet, les exportacions catalanes (+12,34%) continuen creixent per sobre de la mitja de l’Estat (+10,70%).

Catalunya manté el superàvit comercial assolit a partir del primer semestre de 2019, registrant en tot l’any 2021 complert una taxa de cobertura de 118,88% és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (12.878,07 milions d’euros) són lleugerament superiors a les importacions (10.832,98 milions d’euros).

“El sector és cada vegada més conscient de donar i transmetre el valor afegit dels nostres productes. Aquest esforç és reconegut pels mercats internacionals, que cada vegada donen més reconeixement als productes agroalimentaris catalans”, ha afirmat el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol.

Per la seva part, el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, ha afirmat que “aquests resultats són fruit de l’impuls de la internacionalització dels últims anys i de l’aposta de les empreses i consoliden el paper tractor del sector agroalimentari en les comerç exterior català i com un motor de la nostra economia”.

Tots els sectors agroalimentaris creixen

Partint de l’Índex Prodeca, el sector carni és el principal sector exportador però el que menys incrementa les seves exportacions el 2021 (+0,17%), degut al descens de les vendes a la Xina, primer mercat de destí del sector.

El segon en les exportacions agroalimentàries catalanes correspon al sector multiproducte o fine food. Aquest sector, a diferència de les xifres de 2020, creix en les seves exportacions un 18,05% en valor i un 13,87% en volum. La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició. Els productes més venuts a l’estranger en termes de valor són cítrics, préssecs, nectarines, pomes i peres.

Els olis ocupen la quarta posició amb el 7,85%. Aquesta categoria creix un 42,42% en valor incrementant el volum amb un 17,19% totalitzant 1.010,66 M€ exportats. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 36,43% d’aquest sector creixent un 6,47% en valor i reduint el volum en un 12,18% en volum.

“Aquests resultats són fruit de l’impuls de la internacionalització dels últims anys”, subratlla el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí

El sector del vi i cava trenca la tendència decreixent dels dos últims anys i experimenta un increment significatiu del 18,97% en valor i del 11,42% en volum respecte el 2020. El cava representa pràcticament la meitat de les exportacions del sector amb un 48,84%. Destaca la recuperació del mercat americà gràcies especialment a la decisió presa entre UE i els Estats Units de deixar sense efecte pels propers 5 anys els aranzels imposats prèviament per la presidència de Trump.

Els cereals, molineria i llavors també creixen un 19,04% en valor i del 21% en volum. Per últim, el sector del peix i el marisc, en setena posició, trenca amb la tendència decreixent i és el que té millor ràtio volum/valor.

Font: Prodeca

Aliments i begudes a més de 190 països

Catalunya exporta majoritàriament a països de la Unió Europa (53,64% del total), amb un increment de l’11,40% respecte l’any anterior. Així mateix, les exportacions a països tercers, 46,36% del total, han augmentat en un 31,25% amb increments a totes les regions. Destins com Filipines, Corea del Sud, Japó, Algèria, Marroc, Mèxic, Xile, Brasil, Estats Units, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs i Turquia estan agafant pes en les exportacions agroalimentàries.

Pel que fa al nombre d’empreses exportadores del sector agroalimentari, Catalunya compta amb un 2,2% més d’empreses exportadores regulars arribant a les 2.745 (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior).

Aquests resultats consoliden la tendència dels darrers 10 anys del sector per apostar pel camí del valor al volum de les exportacions alimentàries catalanes: des del 2011 les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 86,39% en valor i un 53,16% en volum.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram