
El conseller Jaume Duch i la consellera Antònia Maria Estarellas, durant l’acte de traspàs [Foto: Govern]
Duch ha reivindicat el rol actiu de les regions a Europa: “Ningú farà la feina per nosaltres”. Per això, ha celebrat que “cada cop som més presents als llocs on es fa incidència i volem encara ser-ho més, perquè les regions hem de poder ser útils —i reivindicar-nos com a útils—, fer sentir la nostra veu i posar a disposició la nostra expertesa per fer avançar Europa”.
També ha defensat que Europa faci “un pas endavant amb una sola veu”, però que, al mateix temps, “representi la nostra pluralitat i reflecteixi millor les necessitats, anhels, preocupacions i esperances dels nostres conciutadans”. En aquest sentit, ha assegurat que l’EPM pot “demostrar els avantatges concrets de la integració europea a través de realitzacions tangibles i fàcils d’identificar pels habitants de les nostres regions”.
En l’acte de traspàs de la presidència a les Balears, el conseller Duch ha defensat l’expertesa de les regions “per fer avançar Europa”
Abans de donar pas a les comissions de treball de l’EPM, el conseller Duch ha constatat que Catalunya ha complert amb els objectius que s’havia marcat durant els seus dos anys de presidència: desplegar el full de ruta euroregional 2030 amb la voluntat d’augmentar l’impacte socioeconòmic en els tres territoris, i reforçar aliances i l’activitat d’incidència per enfortir el projecte euroregional a Europa.
Durant la seva presidència, Catalunya ha impulsat 70 accions en cinc eixos: l’acció climàtica, la innovació i el coneixement, la joventut i la cultura, la influència a Europa i la governança horitzontal. Destaquen les campanyes d’estalvi d’aigua adreçades a 33 milions de turistes; la coordinació de 5,5 milions d’euros provinents de fons europeus en el territori litoral transfronterer; el suport econòmic a petites i mitjanes empreses per promoure solucions innovadores d’economia circular en el sector agroalimentari; i els premis per a joves creadors de continguts a les xarxes socials en català i occità, a més de quatre posicionaments euroregionals.

El secretari general de l’EPM, Xavier Bernard-Sans, durant la seva intervenció [Foto: Govern]
Per la seva banda, el secretari general de l’EPM, Xavier Bernard-Sans, ha assenyalat que els tres territoris de l’EPM són “un pol de recerca, de turisme i d’espais naturals i un exemple per a altres euroregions”, i ara necessiten “més que mai el suport d’Europa”.
Aquest acte de balanç ha estat el preludi de la cerimònia oficial de traspàs, que ha tingut al Saló de Sant Jordi. L’ha encapçalat el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha passat el relleu a la consellera de la Presidència i Administracions Públiques de les Illes Balears, Antònia Maria Estarellas, i també ha comptat amb la participació de la presidenta d’Occitània, Carole Delga.
20 anys de l’Euroregió Pirineus Mediterrània
Des que es va crear, l’EPM ha donat suport a la cooperació entre els actors socioeconòmics i culturals dels tres territoris gràcies al seu finançament propi, que destina a nombroses convocatòries de projectes i a ajuts a la mobilitat d’estudiants entre les universitats de l’EPM. En total, en vint anys, ha finançat més de 5 milions d’euros d’ajuts per a 2.100 beneficiaris.
L’organització també ha participat en 16 projectes europeus, amb més de 100 socis implicats d’arreu d’Europa, en què s’han obtingut més de 25 milions d’euros de fons europeus, 22 dels quals per als tres territoris membres.
Xavier Bernard Sans: “Les regions volem tenir més capacitat de decisió en la governança de la Mediterrània”