Font: Generalitat de Catalunya

La directora general de Relacions Exteriors, Mireia Borrell, ha assistit a l’acte de traspàs de la presidència dels Quatre Motors per a Europa, que ha tingut lloc aquest matí a Stuttgart. En la seva intervenció, Borrell ha explicat que “xarxes com la dels Quatre Motors per a Europa contribueixen a contrarestar la influència dels estats i a avançar cap a una Europa més equilibrada i descentralitzada on es reconeguin subjectes polítics més enllà dels estats nació tradicionals”.

A més, considera que “l’elaboració de posicionaments comuns ens permet participar de forma activa en la construcció europea i facilita que les nostres reivindicacions siguin escoltades”. La directora general de Relacions Exteriors ha subratllat que és important enfortir aquesta xarxa de cooperació interregional que teixeix vincles sòlids per tal d’afrontar els reptes de futur.

Els Quatre Motors per a Europa és una associació de cooperació interregional constituïda el 1988 entre els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Roine-Alps (actualment Alvèrnia-Roine-Alps). La presidència rotatòria dura aproximadament un any, el torn de Catalunya serà a partir de mitjans del 2020.

Actualment l’associació compta amb quatre grups de treball actius: el d’economia, coordinat per ACCIÓ des de Catalunya; el de medi ambient, coordinat per Llombardia; el de mobilitat i formació professional, coordinat per Alvèrnia-Roine-Alps; i el de recerca i educació superior, coordinat per Baden-Württemberg.

PLA EUROPA

Des del Govern de la Generalitat es vol estimular el debat sobre les polítiques públiques que afecten tota la ciutadania: educació, agricultura, migració, salut o pensions. Borrell ha dit que s’han de continuar impulsant aquestes polítiques des de xarxes com la dels Quatre Motors. “Volem una Europa propera a les persones i sensible a la seva diversitat, que recuperi l’agenda social europea i acosti les decisions polítiques als ciutadans”, ha reclamat.

El Govern va aprovar la setmana passada la subscripció de l’Acord sobre l’estratègia de cooperació entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i els altres membres integrants dels Quatre Motors per a Europa. L’objectiu de l’acord és establir una estratègia política per als propers anys, reforçar la cooperació i establir un fil conductor entre les diferents presidències dels membres dels Quatre Motors. També es vol adaptar la xarxa per donar resposta als nous reptes globals.