El vicepresident Pere Aragonès signant l’acord [Foto: Generalitat]

El Govern de Catalunya ha signat un nou acord de col·laboració amb el Govern de la província coreana de Gyeonggi, un dels principals socis asiàtics de la Generalitat dels darrers vint anys, per reforçar la cooperació bilateral i l’aliança estratègica entre les dues administracions.

Es tracta d’un nou acord marc que actualitza la col·laboració entre els dos governs, que han celebrat el vintè aniversari de la signatura de l’acord que va iniciar les seves relacions prioritàries. Catalunya i Gyeonggi són regions agermanades des del 1999.

L’acord l’han signat de forma telemàtica el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i el vicegovernador de Gyeonggi, Lee Yong-chul. A la signatura per la part catalana també hi ha assistit el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé.

La renovació del conveni commemora el vintè aniversari de la signatura del primer acord, el 1999

El vicepresident Aragonès ha dit que “la cooperació entre les dues administracions durant aquestes dues dècades ha estat més que positiva”. Aragonès ha afirmat que, “ara mateix, mantenir aquestes aliances és més imprescindible que mai per impulsar el creixement de les empreses catalanes i fer-les encara més competitives”.

Per la seva banda, el vicegovernador de Gyeonggi, Lee Yong-chul, ha afirmat que “Catalunya és el centre europeu d’exposicions de la indústria d’alta tecnologia, on se celebren anualment el Mobile World Congress i l’exposició internacional d’start-ups, 4YFN, a més del seu patrimoni històric cultural”.

Vint anys de col·laboració

Catalunya i Gyeonggi van iniciar la seva col·laboració l’any 1999 amb l’objectiu estratègic del Govern català de teixir una xarxa de socis regionals a l’Àsia amb els principals motors de les economies líders al continent. En l’acció bilaterall es posarà especial esforç en els sectors de la quarta revolució industrial i la tecnologia digital, el comerç o la promoció turística, entre d’altres.

Catalunya és el principal soci comercial de Corea del Sud a l’Estat espanyol. Concretament, en el període entre 1995 i 2013, va concentrar el 33,5% de les exportacions i el 49% de les importacions. A més, la inversió coreana a Catalunya també ha augmentat en els últims anys, una xifra que va arribar a assolir el seu rècord el 2015, amb 467 milions d’euros invertits.