A la Biennal d’Arquitectura que se celebra del 20 de maig fins al novembre amb la mirada posada en el continent africà, l’Institut Ramon Llull (IRL) ha escollit el projecte ‘Seguint el peix’, una proposta d’arquitectura “no servil i activista” que convida a repensar aquesta disciplina i l’espai urbà des de la mirada i l’experiència del col·lectiu de manters de Catalunya, un grup de migrants majoritàriament d’origen senegalès.
La proposta catalana representa “un cop de puny” a la Itàlia de Giorgia Meloni, ha assegurat el director de l’IRL, Pere Almeda
L’estudi d’arquitectura i cinema Leve va anar a trobar el sindicat de venedors ambulants, una cooperativa de treball que produeix i ven roba i altres productes sota la marca Top Manta, perquè fessin conjuntament el projecte. L’urbanisme, els espais de treball i l’habitatge des de la perspectiva de la diàspora africana a Catalunya centren el projecte, amb l’objectiu d’identificar arquitectures alternatives a les hegemòniques.
Al petit pavelló que sempre acull la proposta catalana s’hi instal·larà, d’una banda, un ‘mercat ambulant’ que no serà tal, sinó una forma per exposar la “conversa” sobre questions com la descolonització, descarbonització i vida dels migrants a la diàspora. Unes mantes dissenyades per l’ocasió suspeses en l’aire contindran, al seu torn, una sèrie de panells que reflecteixen les reflexions. Tot plegat es podrà replegar i desplegar en instants, tal i com fan els manters amb la seva mercaderia quan arriba l’avís que arriba la policia.
La proposta catalana representa “un cop de puny” a la Itàlia de Giorgia Meloni, ha assegurat el director de l’IRL, Pere Almeda. Des del sindicat de vendeors ambulants creuen que sí, que la seva participació a la Biennal és o “hauria de servir de mirall” per a altres llocs, i constitueix un missatge a les elits.