El conseller Mascort i el delegat Reis amb el secretari d’Estat del Mar portuguès, José Maria Costa [Foto: Govern]

Lisboa acull el Fòrum d’Economia Blava Atlant & Med, una iniciativa que impulsen conjuntament la delegació del Govern català a Portugal i la Secretaria d’Estat del Mar. “Es tracta d’una gran oportunitat per continuar impulsant les fortes relacions existents entre els dos govern en matèria d’economia blava gràcies a la bona sintonia que hem tingut des d’un bon principi amb la Secretaria d’Estat del Mar”, ha assegurat el delegat del Govern català a Portugal, Rui Reis.

En el fòrum s’han abordat temes com ara les estratègies d’energia eòlica d’ambdós regions i possibles cooperacions, s’han compartit els projectes portuaris de Portugal i Catalunya vinculats a l’economia blava, amb especial referència als ports de Lisboa i Barcelona, i debatut mètodes de recollida de dades ambientals que actualment desenvolupen els organismes científics portuguès i català, per establir la cooperació científica en l’àmbit marí.

Hi assisteixen el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, acompanyat pel director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i la directora de l’Institut Català de l’Energia, Marta Morera. En la seva intervenció, Mascort ha afirmat que “amb Portugal ens uneix una immensa vocació i trajectòria marítima, i compartim també la mateixa visió de la importància de desenvolupar una política marítima innovadora, puntera, sostenible, inclusiva i participativa”.

“Amb Portugal compartim també la mateixa visió de la importància de desenvolupar una política marítima innovadora, puntera, sostenible, inclusiva i participativa”, diu el conseller Mascort

Durant la jornada, el conseller i el delegat visiten l’Escola Nàutica Infante D. Henrique i el Control Marítim de Portugal, que ha permès tractar experiències en l’àmbit de la formació marítima, necessitats de perfils professionals per a la economia blava, infraestructures formatives i sobre innovació i transferència als sectors. En matèria d’energia eòlica, la comitiva catalana viatja divendres a Viana do Castelo, al nord de Portugal, on visitarà al Parc d’Energia Eòlica Offshore WindFload Atlantic. A la visita hi participa el secretari d’Estat del Mar, José Maria Costa.

Les relacions entre els Governs de Catalunya i Portugal
La Delegació del Govern a Portugal ha estat responsable per l’establiment dels contactes que han permès la celebració d’aquesta missió conjunta entre ambdós executius. Aquesta relació remunta a la celebració de la Conferència dels Oceans a Lisboa el juny del 2022, que va comptar amb la participació de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

En el marc de l’esdeveniment, es va realitzar una reunió amb el secretari d’Estat del Mar, José Maria Costa, el delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, mb l’objectiu de reforçar la col·laboració entre ambdós governs en matèria d’economia blava.

Lisboa acull el Fòrum d’Economia Blava Atlant & Med, una iniciativa que impulsen conjuntament la delegació del Govern català a Portugal i la Secretaria d’Estat del Mar

Aquesta trobada va permetre la participació de Portugal com a país convidat a la Conferència Maritime Hub el novembre del 2022 a Barcelona. El secretari d’Estat del Mar portuguès va intervenir a l’acte organitzat per la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i el BlueNetCat – Xarxa Martíma de Catalunya. Un esdeveniment que representa l’avantsala del Fòrum d’Economia Blava celebrat ara a Lisboa.

“Un dels pilars de la nostra tasca és crear i enfortir relacions entre els Governs de Catalunya i Portugal. Aquest cas n’és un gran exemple, amb l’establiment d’una sèrie de contactes que s’han materialitzat en l’organització de diverses iniciatives conjuntes i en l’intercanvi de bones pràctiques en temes com l’economia blava i la política marítima”, defensa el delegat Rui Reis.

La delegació catalana a Portugal dóna la benvinguda als estudiants Erasmus
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram