Font: Generalitat de Catalunya

El Govern català, a través de la delegació als Balcans, ha posat en marxa un projecte d’assistència sanitària d’emergència en un camp de refugiats a Bòsnia. Amb aquesta acció, el Govern se situa com a soci estratègic tant per al govern del cantó d’Una-Sana com per a l’ACNUR en un dels punts calents de la ruta migratòria dels Balcans.

El projecte compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Generalitat ha destinat 25.000 euros per estructurar de manera urgent un sistema d’atenció mèdica abans inexistent en aquest camp, que actualment acull més de 700 persones.

El finançament del projecte, que tindrà una durada de dos mesos, cobreix les despeses de recursos humans, els medicaments, els mitjans i els transports necessaris. Amb aquesta acció, el Govern se situa com a soci estratègic tant per al govern del cantó d’Una-Sana com per a l’ACNUR en un dels punts calents de la ruta migratòria dels Balcans.

“La intenció del Govern és posar Vučjak al mapa”, ha assegurat el delegat del Govern als Balcans, Eric Hauck, després de reunir-se amb el primer ministre del cantó, Mustafa Ružnić, i la ministra de Salut, Nermina Ćemalović, per concretar les especificitats del projecte. Aquest camp de refugiats està desbordat i amb unes condicions cada cop més precàries.

A Bihać, capital del cantó d’Una-Sana, on es troba l’assentament de Vučjak, a tocar de la frontera croata, la crisi humanitària empitjora cada dia. Aquesta petita ciutat del nord-oest de Bòsnia acull uns 3.500 refugiats, dels 24.000 que es calcula que hi ha al conjunt del país, repartits entre cinc camps gestionats per Nacions Unides –mitjançant l’ACNUR i l’Organització Internacional per a les Migracions– amb finançament de la Unió Europea.

El director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern, Manel Vila, explica que “les bosses de refugiats que hi ha a Europa caldrà que tornin a entrar a les agendes internacionals tard o d’hora”. En aquest 2019, gairebé 80.000 migrants han arribat a Europa, segons l’OIM, ja sigui per mar o per terra.

La durada del programa és de dos mesos “perquè tots volem pensar que en aquest període de temps s’haurà trobat una nova ubicació per aquestes persones”, confessa Hauck. Les autoritats estan estudiant un nou espai a contrarellotge per l’hivern que, en aquesta zona balcànica, ja està arribant i empitjorarà la situació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram