Presentació del projecte ‘Som Catalan Food’ a Mèxic [Foto: Prodeca]

En el marc dels actes de celebració del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, s’ha posat en marxa a Ciutat de Mèxic una acció pionera del projecte Som Catalan Food. Es tracta de la primera certificació especialitzada en gastronomia i vins catalans adreçada a estudiants i professionals del sector mexicà, organitzada per Prodeca i la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Mèxic i a l’Amèrica Central, en col·laboració amb el Colegio Superior de Gastronomía i l’Escola Mexicana de Sommeliers.

Durant aquest mes de juliol, una vintena d’alumnes participen en una formació intensiva de 27 hores que combina continguts teòrics i pràctics sobre la cuina catalana contemporània, el seu patrimoni vitivinícola i la seva dimensió cultural i econòmica. Els participants són els millors expedients acadèmics dels cursos de 4t a 7è semestre de la Llicenciatura en Gastronomia, fet que garanteix un alt nivell d’exigència i aprofitament del programa.

Els participants són els millors expedients acadèmics dels cursos de 4t a 7è semestre de la Llicenciatura en Gastronomia

El programa inclou mòduls sobre la dieta mediterrània, les denominacions d’origen catalanes, la rebosteria tradicional i les tècniques culinàries d’avantguarda, com la cuina molecular. Al mateix temps, s’oferirà una formació especialitzada en les principals DO de vins catalans i de les 5 DOP d’olis d’oliva catalans, aportant una visió integral que connecta territori, sostenibilitat, identitat i innovació, i reforçant el vincle entre cultura, producte i territori.

Amb aquesta iniciativa, Catalunya fa un pas més per reforçar la seva projecció com a potència agroalimentària en l’àmbit llatinoamericà, posicionant la seva gastronomia com a vector econòmic i cultural. La certificació permet consolidar aliances amb institucions formatives de referència, com el Colegio Superior de Gastronomía, pioner a Mèxic en l’àmbit educatiu, i l’Escola Mexicana de Sommeliers, garantint un enfocament professional en l’anàlisi dels vins catalans.

Amb accions com aquesta, Catalunya reafirma el seu compromís amb la internacionalització del sector agroalimentari, promovent els valors que defineixen la seva gastronomia: la proximitat, la diversitat, la sostenibilitat, la innovació i l’excel·lència. La formació, el relat i la vivència directa del producte català esdevenen instruments clau per a la construcció de vincles duradors amb prescriptors, consumidors i agents econòmics d’arreu del món.

El model del Fòrum Gastronòmic Girona s’exporta a Mèxic
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram