
La càmera PAUcam instal·lada al focus primari del telescopi William Herschel a La Palma, [Foto: PAUS]
Un equip d’investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) ha liderat aquesta investigació, la qual ha utilitzat la càmera PAUCam del telescopi William Herschel a La Palma. Després d’aquestes observacions durant 200 nits entre el 2015 i el 2019, el catàleg determina les distàncies de milions de galàxies llunyanes amb una precisió sense precedents, amb un camp de visió i una profunditat que mai s’havien explorat. El que s’ha cartografiat cobreix una àrea de cel de 50 graus quadrats, amb 1,8 milions d’objectes astronòmics.
A partir d’aquesta mirada més profunda, permetrà als astrònoms i les astrònomes crear mapes més precisos. Així, podran entendre millor com es forma l’estructura a l’univers i estudiaran la matèria fosca i l’energia fosca. La càmera amb què s’han fet les observacions és la PAUCam, la qual va ser dissenyada per a mesurar les distàncies a les galàxies amb precisió, un fet que permet estudiat l’expansió de l’univers sota la influència de la matèria fosca i l’energia fosca.
El projecte s’ha basat en imatges ja existents dels cartografiats Canada-France-Hawaii Telescope Lensing Survey (CFHTLenS) del Canada France Hawaii Telescope , a Hawaii, i el Kilo-Degree Survey (KiDS) ,a Xile. Així, aquest projecte ha reforçat el seu caràcter internacional, i és que hi ha pres part investigadors d’Espanya, el Regne Unit, els Països Baixos, Suïssa, Alemanya i la Xina. L’ICE-CSIC i l’IEEC han liderat l’estudi, acompanyats per l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), el Punt d’Informació Científica (PIC), l’Institut de Física Teòrica (IFT-UAM/CSIC) i el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT).
L’expansió accelerada de l’univers s’atribueix a l’energia fosca, que constitueix al voltant del 70% de l’univers, però la seva naturalesa continua sent una incògnita. El cartografiat PAUS ajudarà a aclarir aquest enigma, ja que proporciona una caracterització precisa i completa de milions de galàxies situades fins a distàncies de més de 10.000 milions d’anys llum de nosaltres.
Un grup internacional d’astrònoms i l’IEEC estudien el comportament estrany d’un púlsar