Foto: Freepik

Mèxic s’ha consolidat com un dels principals destins dels aliments i begudes catalanes i ja és el primer país de destí de les exportacions del sector a Amèrica Llatina. Prova d’això és que les empreses agroalimentàries catalanes han establert un nou rècord històric: Catalunya exporta anualment més de 50.000 tones d’aliments i begudes a Mèxic per valor de més de 180 milions d’euros.

Aquesta xifra representa un increment del 73% en valor i un 17% en volum des del 2021. L’increment respon a la presència estable de Prodeca al mercat mexicà des de fa dos anys, a més de l’estratègia compartida amb la delegació de Govern a Mèxic, amb col·laboració amb ACCIÓ.

Mèxic és un mercat estratègic per al sector agroalimentari català i ofereix moltes oportunitats empresarials per a les empreses catalanes. Sota la marca ‘Catalunya, on el menjar és cultura’, s’ha organitzat més de 500 reunions B2B amb empreses catalanes i importadors mexicans i una quinzena d’esdeveniments de promoció comercial i gastronòmica, amb l’exhibició de més de 500 productes catalans.

Mèxic és un mercat estratègic per al sector agroalimentari català i ofereix moltes oportunitats empresarials per a les empreses catalanes

Així, ha propiciat una plataforma d’entrada per a les empreses catalanes, per tal que puguin connectar més fàcilment amb compradors, importadors i distribuïdors mexicans, així com donar a conèixer les oportunitat i la competitivitat dels productes catalans.

Quant al nombre d’empreses exportadores agroalimentàries, actualment hi exporten 350 empreses, una xifra que ha augmentat en un 22% en els darrers dos anys, mostra també de l’atracció que ha suposat la presència a destí de Prodeca.

El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, explica que “l’objectiu final és generar noves oportunitats de negoci per a les empreses i que això permeti la presència de producte català als lineals dels punts de venda. Podríem dir que parem la taula perquè les empreses puguin dur-hi els comensals. És a dir, posar les màximes facilitats possibles perquè els aliments i begudes llueixin comercialment en aquest mercat el millor possible”.

“El producte català està més ben posicionat que mai a Mèxic”, diu el delegat del Govern, Lleïr Daban

D’altra banda, el delegat del Govern de la Generalitat a Mèxic, Lleïr Daban, ha assegurat que “les dades macroeconòmiques són un indicatiu de l’interès del mercat mexicà per a les empreses catalanes, així com l’atracció dels productes catalans per als consumidors mexicans. Podem afirmar que el producte català, amb un gran prestigi al mercat mexicà, està més ben posicionat que mai a Mèxic”.

Catalunya ven a Mèxic un 1,24% del valor i un 0,68% del volum de les seves exportacions agroalimentàries (2022). Així mateix, aquestes exportacions representen el 30% del valor exportat a Amèrica Llatina i el 25% del volum.

Catalunya, líder a l’estat en exportacions a l’estranger
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram