Font: Generalitat de Catalunya

El Govern català participa aquesta setmana a El Salvador a la Trobada SICA Jove. S’hi han aplegat joves de l’Amèrica Central per intercanviar experiències en prevenció de violències. La trobada s’enmarca en l’acord de cooperació govern-govern entre la Generalitat de Catalunya i el govern d’El Salvador, mitjançant la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i el Viceministeri de Cooperació al Desenvolupament d’El Salvador.

Els joves formen part de col·lectius d’El Salvador, Hondures, Guatemala, Belize, Nicaragua, Costa Rica, Panamà i la República Dominicana. El triangle nord de l’Amèrica Central concentra els valors més alts de criminalitat i violència de la regió, i és en aquest context que la trobada treballa per la prevenció de les violències, amb la violència urbana com un dels tipus més destacats.

Aquesta violència se sustenta sobre la discriminació social, política i econòmica dels grups més vulnerables, entre els quals es troba la població juvenil. Per aquesta raó, l’objectiu de SICA Jove és implicar els joves en la presa de decisions de les polítiques públiques per contribuir al desenvolupament dels seus països.

En representació del Govern Català hi han assistit el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila i la coordinadora territorial de Joventut a Girona, Agnès Fàbregas. Vila ha assegurat que “la prevenció de la violència rau des de les possibilitats que brinden les arts i la cultura, i no des de la repressió”.

Vila ha subratllat també la importància de “trencar els estereotips” que carreguen els joves en aquesta regió i n’ha destacat “l’enorme potencial creatiu”, a més de valorar “la cura per la vessant de la igualtat de gènere” que han tingut en els projectes que s’han presentat a la trobada amb la presència de dos-cents joves de l’Amèrica Central.