L’escriptor Màrius Serra forma part de l’equip català [Foto: ACN / Proa]

Catalunya participarà en l’AI Song Contest, l’Eurovisió de cançons en intel·ligència artificial, amb l’equip AImCAT, format per una vintena de programadors, músics i professionals de la comunicació i liderat pel suec-català Tomas Nihlén. Tindrà lloc el 26 de juny en una gala en streaming.

“Aquesta participació és una oportunitat per a promocionar-nos com a hub digital d’Europa i posicionar la nostra cultura al món”, assegura el promotor, que considera que “el català necessita penetrar en nous escenaris per a enfortir-se i innovar” i conclou que “aquesta iniciativa ajudarà a impulsar la llengua en els joves”.

AImCAT explorarà diferents tècniques d’intel·ligència artificial com l’aprenentatge profund, el processament del llenguatge natural, la composició algorítmica i les xarxes neuronals per a compondre el tema que representarà Catalunya, i compartirà a partir del pròxim 18 de maig la peça musical i un informe sobre el procés creatiu.

Els noms de l’AImCAT

La delegació catalana ja treballa en una candidatura genuïna escrita en models de codi obert i propis que competirà amb una desena de països de tot el món per a endur-se el trofeu de bytes i 5.000 euros.

L’AImCAT estarà format pel lingüista Màrius Serra, l’enginyer informàtic Josep Maria Ganyet, l’editora Liz Castro, el dramaturg Pere Pèries, el cantant islandès Halldor Mar i l’escriptor anglès Matthew Tree encapçalen el grup que completen els investigadors en algorismes Elisabet Golobardes, Marta Lobato, Daniel Sánchez, Jordi Planas, Txus Bach i Ramon Gallench, el productor anglès Charles Degraft-Johnson, els artistes Anna Ros, Eva Pérez, Xabier Strubell i Isra Alonso i els comunicadors Lita Borràs i Joel Cava.

El certamen se celebrarà el 26 de juny en una gala en streaming, on un jurat d’experts i el públic decidiran el guanyador. AI Song Contest és un projecte de les emissores públiques neerlandeses VPRO i NPO amb el suport de la Unió Europea de Radiodifusió que va néixer l’any passat amb la cancel·lació d’Eurovisió 2020 per la crisi sanitària del coronavirus.

Enguany, la comunitat científica sorgida de la primera edició organitzarà l’espectacle, obrint-ne el caràcter eurovisiu a la resta de gèneres. Catalunya hi participarà després de ser convidada el darrer any a sumar-s’hi. També hi competiran Alemanya, Brasil, Corea del Sud, Estats Units, Índia, entre d’altres.