Eunice Romero ha exposat el Compromís del Govern de la Generalitat de Catalunya per un País Lliure de Racisme, un pla amb 70 normes que han d’ajudar a la transformació social i institucional davant les migracions. Alhora, ha explicat la necessitat de comptar amb polítiques d’igualtat sòlides per a integrar les persones migrades.
El delegat del Govern davant la UE, Ignasi Centelles, ha recordat el paper de Catalunya com a terra d’acollida i el seu treball per a la inclusió en les polítiques migratòries. “Treballem per assegurar un tracte igualitari, dignitat i seguretat per a les persones migrants, i assegurar el dret d’asil per tots els refugiats ha Catalunya”, ha explicat.
El Comitè de les Regions destaca Catalunya com un dels actors més actius en la matèria
Durant la jornada, hi han intervingut el professor de Dret de les Migracions a la Universitat de Barcelona, David Moya; la tècnica de la Direcció General de Home Affairs de la Comissió Europea, Sofia Reis; Antje Grotheer, representant del Comitè Europeu de les Regions; el vicepresident de la Regió de l’Oriental, al Marroc, Salah El Aaboudi; Màriam Lufti, tècnica de la Direcció General d’Afers de la UE; Marzio Barbieri, procedent de la regió d’Emilia-Romagna; i la tècnica de projectes de la 0Conferència de Regions Marítimes Perifèriques, Claire Street.
La sessió ha servit per tractar exemples en polítiques migratòries que ja s’estan posant en marxa, com el Programa de Treball en el marc de la línia d’Asil, Migració i Fons d’Integració 2023-2025 de la Comissió Europea, el projecte Shababuna, que lidera el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea i que s’aplica, en aquest cas, al Marroc, o el Pla Triennal per la Integració dels Ciutadans Estrangers de la regió d’Emilia-Romagna, a Itàlia.
La delegació catalana de Brussel·les reivindica l’art per combatre la guerra a Ucraïna