El Govern ha aprovat el Pla Japó 2020-2023 -el quart-, un programa interdepartamental del Govern, de col·laboració entre administracions i institucions, que té l’objectiu de reforçar els llaços entre Catalunya i el Japó, i consolidar-ne la relació prioritària. Després d’una dècada, el nou pla compta per primera vegada amb una dotació pressupostària del Departament d’Acció Exterior, que permetrà donar impuls a les accions previstes.

El nou pla compta amb una quarantena d’accions en els principals sectors d’interès comú: l’empresarial, el turístic, el cultural i l’acadèmic-científic. El pla pretén, entre altres, reforçar la inversió productiva japonesa a Catalunya en indústria i nous sectors, així com, alhora, promoure la presència empresarial catalana al Japó. Segons els indicadors del Pla Japó 2016-2019, més de 50 empreses catalanes inicien projectes al Japó cada any.

ACCIONS EN DIVERSOS ÀMBITS

Entre les accions de l’àmbit turístic, destaca l’objectiu d’establir una connexió aèria directa entre Catalunya i el país asiàtic. El mercat japonès és prioritari per al sector turístic català: el 2019 van arribar a Catalunya prop de 372.000 turistes japonesos, xifra que situa el Japó com a 8è mercat emissor per a Catalunya.

En l’àmbit d’universitats i recerca, es preveuen accions per impulsar les relacions científiques i d’innovació i fomentar la mobilitat entre centres de recerca catalans i japonesos. La col·laboració entre Catalunya i el Japó en l’àmbit del coneixement és molt destacada i, entre 2010 i 2018, hi ha hagut 124 projectes per valor de més de 4 milions d’euros entre entitats catalanes i japoneses, principalment en l’àmbit de la salut, l’automoció i les TIC.

TAMBÉ AMB LA PANDÈMIA

Atès el context d’emergència sanitària mundial en el qual s’ha aprovat el nou Pla Japó, el document ha tingut en compte el potencial de la cooperació amb el país asiàtic per fer front a aquest desafiament global i intercanviar coneixements en un moment en què els models d’èxit per combatre la Covid-19 són una referència constant entre administracions.

El Pla Japó 2020-2023 es proposa potenciar la col·laboració en els àmbits de salut i d’interior, posant com a exemple l’atenció centralitzada al telèfon 061 Salut Respon o el model del sistema català d’emergències a través del telèfon 112.