Els reptes encara pendents dels acords de Dayton, que ara fa 25 anys van posar fi a la guerra de Bòsnia, seran l’eix central del cicle que organitzarà aquest novembre l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Les sessions se celebraran els dies 11, 18 i 25 a les 18h i es podran seguir en directe a través del canal de YouTube de l’ICIP.
La primera sessió se centrarà en analitzar el grau de compliments dels acords i els reptes pendents al país, i comptarà amb amb Pere Vilanova (UB), Maja Savic-Bojanic (Universitat de Sarajevo) i Ruth Ferrero (Universitat Complutense de Madrid) com a ponents.
La sessió prevista pel 18 de novembre tractarà sobre la reconciliació a Bòsnia i es preguntarà qüestions com quin ha estat el paper de la justícia o quin paper hi han tingut dones i joves. En aquest ocasió, els ponents seran Jasmina Mujezinovic (Fundació per la Democràcia Local), Elma Hasimbegovic, directora del Museu d’Història de Bòsnia i Herzegovina, i el periodista Slobodan Minic.
La darrera sessió comptarà amb la intervenció del delegat del Govern català als Balcans, Eric Hauck, que hi participarà per analitzar el paper que ha tingut la cooperació catalana en la construcció de la pau a Bòsnia, juntament amb Alma Masic, especialista en cooperació al desenvolupament, i Pol Bargués, investigador del CIDOB.
La guerra de Bòsnia va tenir lloc entre l’abril del 1992 i el desembre de 1995, després de la desintegració de Iugoslàvia l’any 1991. Va comportar la mort de més de 100.000 persones i s’hi van cometre crims de guerra, genocidis i també crims contra la humanitat. La guerra va acabar oficialment el 14 de desembre de 1995 amb la firma dels acords de Dayton a París.