La galàxia d’Andròmeda (M31), amb l’instrument DESI a la superfície circular en verd pàl·lid superposat [Foto: ACN]

La investigació més ambiciosa plantejada fins ara per cartografiar l’Univers i desentranyar l’energia fosca arranca oficialment aquest dilluns. És el projecte DESI, sigla en anglès de l’Instrument Espectroscòpic per a l’Energia Fosca, i hi participen científics i enginyers d’universitats catalanes.

Aquest instrument, situat a l’Observatori Nacional de Kitt Peak (Arizona, Estats Units), enregistrarà la llum d’uns 30 milions de galàxies. Les observacions ajudaran a construir en els propers cinc anys un mapa de l’Univers en 3D amb un detall sense precedents.

El 70% de l’Univers està format per energia fosca, que és la responsable que s’expandeixi de forma accelerada, però la seva naturalesa és un dels grans enigmes actuals de la ciència.

“DESI ens permetrà observar deu vegades més galàxies que els cartografiats anteriors i estudiar l’evolució de l’Univers des de fa 11 milions d’anys fins a l’actualitat”, explica Héctor Gil Marín, investigador de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), que codirigeix la primera anàlisi dels mapes de galàxies.

“DESI ens permetrà observar deu vegades més galàxies que els cartografiats anteriors i estudiar l’evolució de l’Univers des de fa 11 milions d’anys fins a l’actualitat”, explica l’investigador Héctor Gil Marín

El telescopi DESI recull llum, o espectres, de galàxies i quàsars, i això permet mesurar-ne la velocitat de recessió. “Sabem que com més lluny de nosaltres és l’objecte, més gran és la seva velocitat de recessió, el que ens permet construir un mapa de l’Univers en 3D”, afegeix Gil Marín.

“DESI és el pioner d’una nova generació d’instruments a tot el món que estudiaran l’energia fosca des de diferents angles”, destaca Andreu Font Ribera, cosmòleg de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), que codirigeix la primera anàlisi dels quàsars més distants.

Violeta González Pérez, científica a la Universitat Autònoma de Madrid i una de les coordinadores del desenvolupament de simulacions computacionals de les observacions, subratlla que ha portat anys d’esforç avançar des del disseny de l’instrument fins a aquest moment en què DESI comença a prendre “unes dades que revolucionaran la comprensió de l’Univers”.

L’inici formal de DESI es produeix després d’un període de proves de quatre mesos de durada, en el qual l’instrument ha capturat fins a quatre milions d’espectres de galàxies, més que la suma de tots els cartografiats espectroscòpics anteriors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram