Cinc organitzacions catalanes rebran fons del Consell Europeu d’Innovació per desenvolupar tecnologies d’avantguarda. En els 35 projectes seleccionats, n’hi ha que hi participen la Universitat de Barcelona, l’Institut de Ciències Fotòniques, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya, l’Institut Català d’Investigació Química i Paperdrop Diagnostics.

22 dels projectes formen part d’un programa que anima investigadors a desenvolupar noves tecnologies en àmbits com el de la intel·ligència artificial o dispositius autònoms implantables. Els altres 13 van sol·licitar finançament per a activitats de transició a la innovació perquè els resultats d’un projecte es puguin comercialitzar. Es destinen 114 milions d’euros als 35 projectes.

La Universitat de Barcelona participa en tres projectes seleccionats. El primer desenvoluparà nano dispositius sense fil magnèticament dirigibles per a l’entrega selectiva d’agents terapèutics en pacients. El segon desenvoluparà una solució neta i de baix cost d’alta densitat d’energia per alimentar dispositius d’internet de les coses, com nodes sensors sense fils. El tercer es basa en el projecte ChipScope, que desenvolupa conjunts de microLED per activar i manipular reaccions químiques o biològiques.

El projecte en el qual participen l’Institut de Ciències Fotòniques i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya proposa emmagatzemar energia en l’enllaç C-H d’òxid de grafè reduït que pot ser emmagatzemat de forma segura i pot ser transportat fàcilment.

L’Institut de Ciències Fotòniques també participa en un projecte, juntament amb l’Institut Català d’Investigació Química, que desenvoluparà un nou tipus de cèl·lula fotoelèctrica que imita la fotosíntesis incorporant tres elements complementaris d’absorció de llum que impulsaran l’oxidació de l’aigua i la reducció del CO2.

Per la seva banda, el projecte de Paperdrop Diagnostics es basarà en el projecte INDEX per aïllar vesícules extracel·lulars fent servir pèptids de detecció de membranes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram