Foto: Freepik

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) i Casals en Xarxa han celebrat una trobada en línia amb catalans residents a l’exterior per debatre sobre la necessitat de comptar amb una circumscripció electoral. Durant la sessió, s’han posat sobre la taula els diferents models que existeixen arreu del món quant al vot exterior, per part de les persones que viuen lluny del seu país, i de quina manera podria aplicar-se a Catalunya per tal de millorar les xifres de vot exterior. Una vintena de participants han compartit les inquietuds i els dubtes comuns en els catalans que resideixen a l’estranger.

Toni Montserrat, representant de la FIEC, ha admès que “necessitem una llei electoral pròpia” i quant a la necessitat d’una circumscripció electoral, ha admès que “la distribució provincial no és la més adequada, caldria tenir en compte les vegueries o les comarques”. A més, s’ha referit als darrers intents per establir circumscripcions a l’exterior, que es remunten al 2015 i a proposta del PSC, en què es plantejaven dues circumscripcions, una per a Europa i una altra per al continent americà.

Quant a la necessitat d’una circumscripció electoral, Montserrat (FIEC) alerta que “la distribució provincial no és la més adequada, caldria tenir en compte les vegueries o les comarques”

La derogació del vot pregat, que va arribar el 2022 després de dotze anys, ha obert “un nou escenari”, segons Montserrat, i també s’ha referit a les xifres de votació en els últims comicis, les quals no han passat del 10%. En paral·lel a les dades catalanes, ha exposat la d’altres països, on es confirma que “sempre que els residents a l’exterior poden escollir diputats propis, voten”, un canvi que ajudaria a fer créixer la participació catalana des de l’exterior.

Per últim, ha reblat que “ara que volem avançar cap a una llei electoral pròpia, hem de tenir clar si volem tenir una circumscripció exterior”. Així, ha exposat que s’està treballant en una llei electoral pròpia, enfocada a evitar dependre del govern estatal per millorar el procés de votació des de l’exterior. Aquest camí, el qual estan duent a terme amb Catalans al Món, desembocarà en una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), la qual necessita un mínim de 50.000 signatures i que representa l’única manera per poder portar al Parlament de Catalunya el debat sobre el vot exterior.

“Quan hi ha diputats que tenen en compte les teves necessitats, et prens més seriosament el teu vot”, assegura Antoni Pujol (Panamà)

Durant la sessió, també ha intervingut el president del Casal Català de Panamà, Antoni Pujol, i ha incidit en la importància de sentir-se representat a través d’una circumscripció i diputats propis. D’aquesta manera, ha exposat que “es tracta d’exercir els nostres drets allà on estiguem, perquè ens afecta a tots” i ha admès que votar des de l’exterior “té sentit, perquè dona representativitat i dona visibilitat als drets polítics”.

Per últim, Pujol ha afegit que “quan hi ha diputats que tenen en compte les teves necessitats, et prens més seriosament el teu vot”. També ha posat d’exemple la República Dominicana, un país que compta amb tres circumscripcions definides pels països en què viuen els votants.

Des del Casal Català de Tolosa de Llenguadoc, Marie Lefevre-Fonollosa ha explicat l’evolució del vot exterior a França, on actualment existeixen 15 circumscripcions. Aquest creixement, ha subratllat, afavoreix la comunitat a l’exterior, perquè amb més representativitat, les xifres de participació creixen, segons les dades de votació des del 2002.

La resta de sessió ha servit perquè els participants posin sobre la taula la manera en què es podria votar, la confiança en el vot a través de representants, la necessitat de comptar amb un registre i l’efectivitat de les diferents maneres de votar des de l’exterior que existeixen arreu del món.

Per una Catalunya Exterior com a nova circumscripció electoral
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram