L’alcalde Jaume Collboni ha fet un discurs per inaugurar l’exposició de l’Espai Línia dedicada al periodisme LGTBI+ [Foto: Joanna Chichelnitzky]

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha inaugurat aquest matí l’exposició Passat, present i futur del periodisme LGTBI+ a l’Espai Línia i ha volgut fer una advertència: “El canvi a millor que hi ha hagut al nostre país en poc temps ha sigut molt important, però no és irreversible”.

En el context actual d’augment dels discursos d’odi, i davant del comissionat de polítiques LGTBI del consistori, Javier Rodríguez, i de nombrosos representants d’entitats i referents del col·lectiu, Collboni ha sigut clar: “És molt important no només no fer cap pas enrere, sinó estar en posició de combat, cadascú des del lloc que li correspon. Perquè el combat ja el tenim aquí”.

“Si hem guanyat en part aquesta batalla històrica és perquè ho hem fet amb alegria i imaginació”, ha afirmat Collboni

L’exposició evoca els orígens del periodisme LGTBI+ a Catalunya a partir del testimoni d’activistes i de pioners com Armand de Fluvià, Maria Giralt, Jordi Petit o Empar Pineda. L’alcalde ha destacat el paper que van tenir les primeres revistes del col·lectiu, editades durant la Transició, i el que tenen encara els mitjans actuals, com la revista Orgull, en “la visibilització i la normalització” de la realitat LGTBI+, sobretot en un moment “en què els discursos d’odi campen desacomplexadament per tot el món”.

En aquesta línia, Collboni ha dit que “és notori que Orgull ja té el seu propi espai” i ha volgut destacar la feina de l’editor del Grup Comunicació 21, David Centol.

L’alcalde ha dit que “és notori que la revista Orgull ja té el seu propi espai” i ha volgut destacar la feina de l’editor del Grup Comunicació 21, David Centol

Per combatre l’odi, ha defensat l’alcalde, s’ha de recuperar l’esperit d’aquells activistes. “Cal fer pedagogia i propugnar la convivència, el respecte, la llibertat… I fer-ho amb molta alegria, perquè si hem guanyat en part aquesta batalla històrica és perquè ho hem fet amb alegria i imaginació”, ha afirmat Collboni.

La sala auditori de l’Espai Línia s’ha omplert amb motiu de la inauguració de l’exposició [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Barcelona, símbol de llibertat

El discurs de l’alcalde ha estat marcat pel context dels últims dies i la manifestació a Budapest contra l’intent del president Orbán de prohibir una manifestació a favor del col·lectiu. “Les grans ciutats som un oasi en aquest context, i Catalunya i Espanya també ho són”, ha apuntat.

“Quan surts a voltar per Europa”, ha insistit Collboni, “et trobes molts governs que han adoptat, per activa o per passiva, els postulats de l’extrema dreta”. “El discurs de l’odi comença estigmatitzant migrants, continua amb l’estigmatització dels homosexuals i pot acabar ves a saber on”, ha reflexionat.

Collboni: “Vaig anar a la manifestació de Budapest perquè era un símbol i un missatge molt important que enviava Barcelona a Europa i al món”

Segons ha explicat l’alcalde, aquest va ser un tema de conversa entre els assistents a aquella concentració: “Els referents són cabdals, i per això vaig anar a la manifestació de Budapest, perquè era un símbol i un missatge molt important que enviava Barcelona a Europa i al món”. “Ens hi jugàvem la llibertat d’expressió, la capacitat de dissentir i el dret a la manifestació”, ha remarcat.

L’alcalde Jaume Collboni ha alertat que no es pot donar res per descomptat [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Contra l’odi, comunicació

Tot i el seu posicionament combatiu, Collboni ha subratllat que la millor arma contra el discurs de l’odi és la comunicació: “El que tenim al davant no és l’alternança en els governs, sinó un risc objectiu d’involució. I contra això és molt important la comunicació; el que es comunica i com es comunica”.

“Davant d’aquest risc d’involució és molt important la comunicació; el que es comunica i com es comunica”, ha remarcat l’alcalde

Per al batlle, el nostre oasi és una conseqüència de la lluita, del patiment, de la resistència, de la intel·ligència i també de l’alegria. “I ho hem aconseguit gràcies a saber connectar amb la majoria de la societat en un temps rècord”, ha destacat. Ara bé, també ha volgut remarcar l’advertència del principi: “El nostre país ha canviat la mentalitat, que era el que pretenien molts dels protagonistes d’aquesta exposició, però el canvi no és irreversible”. “La gent que vam sortir del túnel en som conscients, però els joves no ho són tant”, ha afegit. Per tot plegat, “sense alarmismes i sense por”, Collboni ha reclamat, però, que “cal ser molt conscients del moment que vivim”.

L’alcalde Jaume Collboni ha visitat l’exposició guiat pel seu comissari, Andreu Asensio, i acompanyat per l’editor del Grup Comunicació 21, David Centol, el director editorial dels diaris Línia, Arnau Nadeu, i el comissionat de polítiques LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Rodríguez [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Activisme i periodisme

Per la seva banda, Andreu Asensio, comissari de l’exposició juntament amb la dissenyadora gràfica Marga Moreno, ha argumentat que “sense activisme no hi hauria periodisme LGTBI+” i ha reivindicat la necessitat de continuar fent passos endavant: “El procés de normalització no s’ha acabat, i té molt sentit que l’activisme continuï empenyent els professionals”.

Durant el seu discurs, Asensio ha repassat alguns espais clau de l’exposició, com el record a Armand de Fluvià, el mosaic de les primeres revistes del col·lectiu o l’impacte dels activistes durant la Transició, que van portar a terme una tasca pedagògica encomiable.

Andreu Asensio, comissari de l’exposició: “Sense activisme no hi hauria periodisme LGTBI+”

També ha recalcat la col·laboració necessària en tot aquest procés dels “periodistes amics”; “professionals sensibles que van ser conscients d’aquesta lluita i que van obrir els seus articles, els seus micròfons i les seves càmeres als activistes perquè poguessin explicar-se públicament”. No està de més recordar, ha insistit el comissari, “que el bon periodisme es fonamenta en la sensibilitat i en la voluntat de pedagogia”.

L’acte d’inauguració l’ha conduït Joana Justícia, redactora de Cultura B, i l’exposició estarà oberta a tothom fins a finals d’any a l’Espai Línia.

D’esquerra a dreta: David Centol, editor del Grup Comunicació 21; Joana Justícia, redactora de Cultura B i qui ha presentat l’acte; l’alcalde Jaume Collboni; el director de l’Espai Línia i comissari de l’exposició, Andreu Asensio; i Arnau Nadeu, director editorial dels diaris Línia [Foto: Joanna Chichelnitzky]

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram