L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, reunit a Lisboa amb el seu homòleg de la capital portuguesa, Carlos Moedas Foto: Aj. Barcelona]

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat el paper de les ciutats com a “motor” davant reptes globals com la descarbonització o l’accés a l’habitatge. El batlle de la capital catalana ho ha dit en el marc de la participació aquest matí al Foro La Toja, que s’ha celebrat a Lisboa, a Portugal. A la primera trobada bilateral entre Collboni i el seu homòleg lisboeta, Carlos Moedas, ambdós líders han acordat treballar en comú en àmbits com l’economia blava, la innovació o la mobilitat sostenible. El Foro la Toja és un espai de diàleg i reflexió sobre els grans reptes i desafiaments globals que afecten especialment Espanya i Portugal. També hi ha assistit la tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay.

Collboni ha participat en la taula rodona titulada ‘Ciutats a l’avantguarda de la transformació social’ i ha compartit panell de debat amb Moedas i amb l’alcalde de Porto, Rui Moreira. Els tres han abordat alguns dels principals reptes per a les ciutats i regions metropolitanes com les transicions climàtiques, energètiques i de mobilitat per fer ciutats més sostenibles; la construcció de ciutats més inclusives amb habitatges assequibles i xarxes d’equipaments públics de qualitat, o el paper de les ciutats en la governança global i europea.

L’alcalde de Barcelona acorda amb el seu homòleg de Lisboa treballar en comú en àmbits com l’economia blava

En aquest context, l’alcalde barceloní ha defensat que les ciutats són les “peces centrals” que enfronten avui els grans reptes globals. Per això ha advertit que “cal tenir una visió com mai abans, però alhora cal atendre l’escala humana de la política, una dimensió que fa únic treball municipal”.

L’accés a l’habitatge s’ha identificat com el problema principal a les tres ciutats. En aquest sentit, Collboni l’ha assenyalat com la primera font de desigualtat, especialment per als fills de la classe mitjana i treballadora.

Per això ha apostat per augmentar les polítiques d’oferta pública i privada, tot recordant que els ajuntaments “no tenen ni les competències, ni la capacitat financera per a abordar tot el problema”. Per això ha opinat que aquesta “hauria de ser la preocupació principal dels estats i també de la Unió Europea, perquè és un problema transnacional”.

Trobada bilateral amb l’alcalde de Lisboa

Després de la participació a la cimera Collboni ha mantingut una trobada bilateral amb Moedas en què han compartit els projectes i les visions respectives sobre les ciutats que lideren. Ambdós s’han compromès a enfortir la col·laboració en els àmbits de l’economia blava, com a sector clau per avançar cap a la sostenibilitat i generar ocupació de qualitat.

També s’han conjurat per treballar de manera conjunta en aspectes com la mobilitat, per assolir l’objectiu de la descarbonització a través de l’electrificació, o per dinamitzar els ecosistemes innovadors de les ciutats intercanviant bones pràctiques per a la creació i consolidació d’empreses en sectors d’alt valor afegit com la ciència i la salut.

Collboni reclama “la necessitat d’incrementar la participació de les autoritats locals” en el marc europeu
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram