El president Aragonès i la delegada Alsina amb els comissaris de de la CEV [Foto: Govern]

La Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No repetició de Colòmbia (CEV) han presentat el seu informe final, que amb el suport de la política de cooperació al desenvolupament del Govern ha recollit les causes, les responsabilitats i les conseqüències de 50 anys de conflicte armat a Colòmbia.

Dos dels seus comissionats de la CEV Alejandro Valencia i Carlos Martín Beristain, han presentat l’informe al president de la Generalitat Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina. Aragonès ha recalcat l’orgull “del suport de les institucions i moviments socials de Catalunya al procés de pau de Colòmbia”. A més, ha posat en valor la feina de l’ICIP i ha refermat el compromís del govern català a la Comissió de la Veritat, especialment en l’impacte del conflicte en l’exili.

Per la seva banda, la consellera Alsina ha refermat el compromís del Govern perquè Colòmbia “continuï sent un país prioritari per a la cooperació catalana, com ho ha estat històricament”. De fet, Colòmbia és el país que més Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) català ha rebut els darrers anys: des del 2017, més de 8,5 milions d’euros.

En la trobada també hi han assistit víctimes del conflicte armat, a més del president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Xavier Masllorens.

Un procés de treball de més de tres anys

La CEV té per objectiu aclarir les causes del conflicte armat intern que ha sacsejat Colòmbia durant les darreres sis dècades, i satisfer el dret a la veritat per a les víctimes i del conjunt de la societat colombiana. Per fer-ho, promou el reconeixement del passat i la convivència arreu del país, i posa les bases per a la no repetició a través d’un procés de participació plural per a la construcció d’una pau estable i duradora. El mandat de la CEV conclou aquest agost.

L’informe culmina un procés de treball de més de tres anys, durant els quals la tasca de la Comissió no s’ha limitat al territori colombià. Així, s’ha articulat quinze grups de treball a deu països europeus i facilitar així la participació de més de 800 víctimes del conflicte colombià exiliades a Europa -un centenar de les quals residents a Catalunya- a través de la presa de testimonis.

El document va ser presentat públicament a Colòmbia el 28 de juny, i a continuació ha tingut lloc una gira europea que ha passat per Brussel·les, Bilbao i Madrid.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram