Els lligams entre Catalunya i Colòmbia venen de molt lluny. Entre finals del segle XIX i principis del segle XX van ser molts catalans que van creuar l’Atlàntic buscant una vida més reconfortable. Des d’aleshores, la presència catalana a Sudamèrica s’ha matingut amb el pas dels anys. Una de les associacions que mantenen viva la catalanitat és la Comunitat Catalana de Colòmbia, fundada el 1939.
Actualment l’associació que aplega catalans residents al país o descendents de catalans colombians. Des de la seva fundació, el casal impulsa activitats destinades a promoure la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. Les activitats lúdiques es concentren en els dies de celebració a Catalunya: Sant Jordi i la Diada Nacional, l’11 de setembre. Durant l’any, hi ha un seguit d’activitats que es mantenen, com ara les classes de català. Del 6 de febrer al 10 d’abril, la seu de la Comunitat Catalana de Colòmbia, al carrer de Carrera, oferta classes de català: els dimecres, dues hores setmanals. El preu per assistir a les classes és de 100 dòlars (socis) i 200 dòlars (no socis).
RÈPLIQUES CATALANES
Colòmbia està farcida de rèpliques dels monunents més emblemàtics de Catalunya. Montserrat és el més especial pels feligresos religiosos. A tocar de Bogotà hi trobem el santuari de Montserrate on cada any milions de pelegrins visiten el santuari fundat l’any 1940 on el presideix una reproducció de la Moreneta. Hi ha altres monuments destacats com ara una rèplida de la Font de Canaletes (Cartagena d’Índies) i que també és lloc de celebració dels aficionats del Barça a Colòmbia; un banc ornamentat amb la tècnica del trencadís en homenatge a l’arquitecte Antoni Gaudí (Bogotà),
La presència de catalans ha deixat el seu segell, encara vigent a Colòmbia. És el cas de l’Escut Català de Bogotà, un megatzem especialitzat en licors, tabac i vincs, fundat pel català Josep Carulla Vidal (1907). Al saló el·líptic del Capitoli Nacional, a Bogotà, es troba el mural Tres serralades i dos oceans, del pintor català Alejandro Obregón. El Centre d’Investigacions Lingüístiques i Etnogràfiques de l’Amazona Colombiana (CILEAC) va ser creat el 1933 pel català Marcel·lí de Castellví. En aquest espai s’hi aplega un dels fons documentals més importants sobre llengües indígenes i estudis americanistes a Colòmbia.