Avui el Regne Unit deixa de ser membre de la UE. A partir de demà, 1 de febrer, el Regne Unit i la Unió Europea comencen a negociar la seva relació futura després del Brexit i s’inicia així el període transitori. Durant el període transitori no canvia res, excepte que el Regne Unit deixa de participar a les institucions europees i a la presa de decisions comunitàries.

El Regne Unit i la UE han ratificat aquest gener 2020 l’Acord de retirada, que garanteix els drets fonamentals de la ciutadania. Els ciutadans catalans que abans de finalitzar el període transitori estiguin residint al Regne Unit mantindran els seus drets de residència, treball, estudis i seguretat social més enllà del 31 de desembre de 2020.

Tots els catalans podran viatjar lliurement al Regne Unit amb un passaport o document d’identitat vàlids fins al 31 de desembre de 2020. Després d’aquesta data, les normes d’entrada al Regne Unit dependran de les futures relacions que s’estableixin entre el Regne Unit i la UE.

Al Regne Unit hi ha més de 600 estudiants Erasmus catalans. El programa Erasmus es manté al Regne Unit fins a finalitzar el curs 2020-2021.

En la relació comercial entre Gran Bretanya i la Unió Europea, el Govern català hi treballa des de fa temps. La Finestreta Brexit d’ACCIÓ posa a l’abast eines pràctiques i el millor acompanyament per prendre la temperatura als canvis que s’aproximen, per avançar-te als esdeveniments i per reforçar la teva posició al mercat internacional.

Molts projectes de cooperació europea tenen un coordinador o socis del Regne Unit. Els projectes aprovats que hagin començat abans de l’1 de febrer de 2020 se seguiran executant amb càrrec als fons europeus fins a la data de la seva conclusió (encara que sigui posterior al 31 de desembre de 2020) d’acord amb els compromisos adoptats.

El mapa del Brexit modificarà algunes realitats per a la ciutadania i per a les empreses catalanes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram